Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Pusić: EU treba reagirati odmah specifičnim pristupom prema BiH [VIDEO]

Europska unija treba osmisliti specifičan pristup za približavanje Bosne i Hercegovine, treba reagirati odmah i naći europsko rješenje, izjavila je u ponedjeljak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, rezimirajući raspravu o BiH na Vijeću EU-a u Bruxellesu.

Europska unija treba osmisliti specifičan pristup za približavanje Bosne i Hercegovine, treba reagirati odmah i naći europsko rješenje, izjavila je u ponedjeljak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, rezimirajući raspravu o BiH na Vijeću EU-a u Bruxellesu.

Nakon prosvjeda u Federaciji BiH, koji su dijelom bili nasilni, o Bosni i Hercegovini se u ponedjeljak neplanirano raspravljalo na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, iako nije bilo predviđeno dnevnim redom.

“Ako želimo izvući zajedničku misao iz rasprava koje su vođene onda bi to bilo: Europa treba reagirati odmah, to je europska tema, treba naći europsko rješenje”, rekla je ministrica Pusić nakon sastanka.

Ona je ponovila hrvatsko stajalište da je važno da se sadašnji događaji u BiH ne pretvore ni na koji način u međunacionalne sukobe i da velika odgovornost leži na svima, kako na onima unutar BiH, tako i na onima izvan nje.

[infopunkt 7774 2]

Također je ponovila da se EU za BiH treba osmisliti poseban model, koji bi se razlikovao od uobičajenog pristupnog procesa, nekakvu vrstu pristupnog predprocesa unutar kojega bi se rješavala neka pitanja, koja su sada postavljena kao preduvjet za početak pristupnog procesa.

“Mislim da takav pristup ima sve više podrške i današnja atmosfera je bez daljnjega išla u pravcu trenutačne reakcije, išla je u pravcu specifičnog pristupa, jer je to jedini način na koji se može trenutačno reagirati. Ne treba zaboraviti socijalnu situaciju u BiH, nezaposlenost, ekonomsku situaciju i sve ono što je, između ostaloga, dovelo ili barem dijelom dovelo da nezadovoljstva”, rekla je ministrica Pusić.

Ona je također rekla da je na ministarskom sastanku rečeno da će idući tjedan Bosnu i Hercegovinu posjetiti visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

[infopunkt 7774 1]


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.