Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Puštena u rad vjetroelektrana Rudine

Puštanjem u puni pogon vjetroelektrane Rudine u blizini Slanog, sjeverozapadno od Dubrovnika, kapaciteti opskrbe električnom energijom iz vjetra u Hrvatskoj porasli su za više od 10 posto, čime je smanjena i ovisnost o uvozu energije. Vjetroelektrana instalirane snage 34,2 megavata (MW), vrijedna oko 400 milijuna kuna, opskrbljivat će strujom nekoliko tisuća kućanstava i poduzeća, a njezinim priključivanjem umanjit će se ispuštanje ugljikova dioksida za više od 24 tisuće tona godišnje.

Svečanosti puštanja u rad uz predstavnike investitora, austrijske kompanije RP Global, prisustvovali su čelnici lokalne samouprave, istaknuti stručnjaci iz energetske industrije kao i predstavnici međunarodnih financijskih institucija.

Investiranje u nove energetske kapacitete iz obnovljivih izvora povećava konkurentnost lokalnoga gospodarstva, ali i kvalitetu života stanovništva. Ponosni smo što ovom vjetroelektranom možemo dati doprinos daljnjem održivom razvoju Dubrovnika i okolice, kao dragulja hrvatskog i europskog turizma“, istaknuo je predsjednik Uprave RP Globala Gerhard Matzinger.

Izgradnja vjetroelektrane Rudine započela je u kolovozu 2014., a građevinski dio radova završen je potkraj prošle godine. U investiciji od ukupno 53 milijuna eura, uz RP Global, sudjelovali su s 42,5 milijuna eura Unicredit i Međunarodna financijska korporacija (IFC), dio Svjetske banke. Vjetroagregate pojedinačne snage 2,85 MW isporučio je General Electric.

Rudine su drugi projekt RP Globala u Hrvatskoj nakon vjetroelektrane Danilo snage 43,7 MW, izgrađene u blizini Šibenika. RP Global je preko tih dvaju projekata u hrvatsko tržište uložio ukupno 123 milijuna eura, čime je postao najveći operator energije vjetra u Hrvatskoj, s tržišnim udjelom od oko 20 posto.

Vjetroelektrana Rudine u potpunosti je usklađena s iznimno zahtjevnim pravnim okvirom i najvišim ekološkim standardima, a nalazi se na lokaciji koja omogućuje vrlo učinkovitu upotrebu vjetra kao izvora energije. Vjerujemo da je njezino puštanje u rad početak novog investicijskog zamaha na području energije vjetra, za što Hrvatska ima izvrsne prirodne preduvjete“, rekao je Bojan Reščec, direktor RP Globala Hrvatska.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.