Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Turizam

Putevima ratnika – atraktivna staza u Požeško-slavonskoj županiji povezuje arheologiju, povijest i turizam

Danas je Kaptol jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta starijeg željeznog doba u Europi, već više od 20 godina istražuju znanstvenici, a kao rezultat svih vrijednih spoznaja o životu i običajima tadašnje ratničke aristokracije, nastala je ova nova poučna staza.

Grobnice pod humcima – tumulima za istaknute pokojnike, ravna groblja, visinska utvrđena naselja i oppide, veća utvrđena naselja iz razdoblja od 9. do 1. stoljeća prije naše ere…, sve su to impozantna arheološka svjedočanstva o životu u željeznom dobu. U toj atraktivnoj priči posebno mjesto zauzima pitoreskna općina Kaptol s novom poučnom stazom Putevima ratnika – željezno doba u Zlatnoj dolini.

Staza kreće iz naselja Kaptol, prolazi uz tok potoka Bistra i dalje uz groblja pod tumulima Kaptol-Čemernica do naselja Kaptol-Gradci. Obilaskom drugog groblja pod tumulima, smještenog južno uz samo naselje, ruta se kružno vraća na početnu točku. Savršen izbor za ljubitelje povijesti i arheologije, ali i one koji uživaju u ljepoti prirode i tišini Papuka.

„Područje Zlatne doline s Kaptolom u središtu u vrijeme starijeg željeznog doba bilo je jedno od najvažnijih europskih kulturnih raskrižja između tri svijeta: srednje Europe, Sredozemlja i stepskih prostora na Istoku. Zbog toga su ovdašnji vladari dobivali bogate darove sa svih strana uključujući i grčke kacige koje su ovdje najsjeverniji primjerci na svijetu. Ovo je i mjesto gdje je pronađen najbogatiji grob željeznog doba u Hrvatskoj koji je ujedno i jedini dvostruki kneževski grob željeznodobne Europe“, ističe dr. sc. Hrvoje Potrebica, jedan od najistaknutijih istraživača starijeg željeznog doba u Hrvatskoj.

Od aktivnog odmora do Halštatskih dana

Danas je Kaptol jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta starijeg željeznog doba u Europi, već više od 20 godina istražuju znanstvenici, a kao rezultat svih vrijednih spoznaja o životu i običajima tadašnje ratničke aristokracije, nastala je ova nova poučna staza.

Od općenitih informacija o starijem željeznom dobu, preko pogrebnih običaja i rekonstrukcije svakodnevnog načina života, do ostataka biljnih i životinjskih vrsta iz ovog razdoblja – sve to prikazano je na 11 edukativno-informativnih ploča postavljenih duž staze. Na njoj se ujedno izmjenjuju prekrasni pejzaži – vinogradi i šume, pa uz edukacijski element stazu u Kaptolu odabrat će i ljubitelji aktivnog odmora. Željeznom dobu posvećen je festival Halštatski dani koji se u Kaptolu već tradicionalno održava trećeg vikenda u lipnju“, poručuje Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije koja se kao partner od početka uključila u projekt i godinama surađuje s poznatim hrvatskim arheolozima dr. sc. Jacqueline Balen i dr. sc. Hrvojem Potrebicom. 

Prva europska kulturna ruta sa sjedištem u Hrvatskoj

Nova poučna staza u Kaptolu sastavni je dio Staze željeznog doba Podunavlja, jedne od 14 kulturnih ruta Vijeća Europe koje prolaze Hrvatskom i za sada jedine sa sjedištem u našoj zemlji. Rutom, koja prolazi još Mađarskom, Austrijom, Slovenijom i Bugarskom upravlja neprofitna udruga Iron Age Danube Route Association (Udruga Staza željeznog doba Podunavlja) u čiji su rad uključeni eminentni stručnjaci i istraživači starijeg željeznog doba.

Kulturne rute Vijeća Europe osnovane su s ciljem jačanja ljudskih prava, demokracije, prekogranične suradnje, kulturne raznolikosti i dijaloga, prva je takva ruta pokrenuta 1987. i sad ih je više od 40.

Pročitajte još:

Novosti

Unatoč velikim posljedicama koji je pandemijska kriza ostavila na njihovo poslovanje, odlučili su se za veliki iskorak na hrvatskoj turističkoj sceni.

Turizam

Nature resort novi je Valamar koncept potpuno održivog eko ljetovališta pozicioniranog za odmor obitelji.

Novosti

Accor je vodeća svjetska hospitality grupa sa sjedištem u Parizu, s više od 5 tisuća nekretnina i 10 tisuća ugostiteljskih objekata.

Novosti

Pod utjecajem ostvarenih rezultata gotovo da smo zaboravili na sve poteškoće i izazove s kojima se turistički sektor suočio početkom godine.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.