Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Radi smanjenja korupcije potrebno je reformirati javni sektor?

Po izvješću, Srbija je po korupciji u poslovanju vodeća u regiji, a slijedi je Albanija, dok je Hrvatska na trećem mjestu.

Po izvješću, Srbija je po korupciji u poslovanju vodeća u regiji, a slijedi je Albanija, dok je Hrvatska na trećem mjestu.

Podaci da je Hrvatska na trećem mjestu u regiji po korupciji u poslovanju pokazuju koliko je ispravno traženje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da se reformira javni sektor i administracija koja mora početi funkcionirati kao brz i učinkovit servis u službi građana i tvrtki.

Ističu to iz HUP-a upitani za komentar danas predstavljenog zajedničkog izvješća UN-ova Ureda za droge i kriminal (UNDOC) i Europske komisije po kojem je Hrvatska na trećem mjestu u regiji kad je riječ o korupciji u poslovanju, koja je najraširenija u Srbiji i Albaniji.

“Korupcija i traženje mita ili usluga za pružanje servisa koje građani i tvrtke ionako plaćaju kroz porezna i druga davanja je nedopustiva pojava koja dodatno otežava poslovanje i investiranje u Hrvatskoj”, kaže se u odgovoru HUP-a na Hininu zamolbu za komentar tog istraživanja.

Izvješće pod nazivom “Poslovanje, korupcija i kriminal na zapadnom Balkanu: Utjecaj podmićivanja i drugih oblika kriminala na privatno poduzetnišvo” temelji se na razgovorima s više od 12.700 tvrtki i pokazuje da je korupcija treća najveća zapreka poslovanju u regiji.

Po izvješću, Srbija je po korupciji u poslovanju vodeća u regiji, a slijedi je Albanija, dok je Hrvatska na trećem mjestu.

Podmićivanje u regiji u prosjeku iznosi 10,2 posto, što znači da je otprilike svaka deseta tvrtka u pet sektora obuhvaćenih istraživanjem (proizvodnja, građevinarstvo, trgovina, ugostiteljstvo i transport), koja je imala kontakte s državnim službenicima u 12 mjeseci prije ispitivanja dala mito.

Taj postotak najviši je u Srbiji i iznosi 17 posto, a slijedi Albanija s 15,7 posto. Hrvatska je na trećem mjestu s 10,7 posto, a odmah nakon nje je Bosna i Hercegovina s 10,4 posto.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.