Radnici Čačićevog Coninga u štrajku!

Radnici Čačićevog Coninga u štrajku!

Dvadesetak zaposlenika varaždinske tvrtke Coning d.d. od jutros je u štrajku i spremni su štrajkati do ispunjenja zahtjeva, a to su isplata plaća i ostalih zaostataka od kojih su neki još iz 2010. godine, izjavio je sindikalni povjerenik radnika Coninga Srećko Vidaček.

Zadnja plaća isplaćena je za lipanj prošle godine. U međuvremenu, imam pouzdane informacije da je u proteklih nekoliko dana na račun tvrtke stiglo oko 26 milijuna kuna, od čega niti jedna kuna nije izdvojena za naše plaće, kazao je za Hinu Vidaček.

Po njegovim riječima, ukupan dug prema zaposlenicima je nešto više od šest milijuna kuna.

Osim zaostalih plaća, Coning je zaposlenicima dužan i naknade za prijevoz, dnevnice i terenski dodatak, a tvrtka im godinama ne uplaćuje poreze i doprinose.

Svi su radnici jutros došli u tvrtku ali ne rade, a štrajkački odbor sindikalne podružnice Coninga priopćio je kako su se zaposlenici odlučili na štrajk kako bi upozorili i potaknuli reakciju nadležnih državnih institucija u cilju sprječavanja daljnje pljačke u toj tvrtki.

Štrajkački odbor ocjenjuje da je aktualna uprava nesposobna, da ne vodi tvrtku kako treba te je priopćenjem poslao poruku upravi da odstupi, ako nije sposobna radnicima osigurati plaću.

Radnici Coninga odlučili su se na štrajk nakon što je propao postupak mirenja, a prema najavama u štrajku će im se pridružiti i zaposlenici tvrtki kćeri Coneco, Congama i Coning Ecogradnja kod kojih je postupak mirenja s upravom u tijeku, rekao je Vidaček.

On očekuje da će se zaposlenici tih tvrtki kroz nekoliko dana priključiti štrajku Coningovih zaposlenika, odnosno da će štrajkati svih 150 radnika tvrtki iz grupacije.

Uprava društva i vlasnik su pokrenuli postupak predstečajne nagodbe, ali isplatu tekućih i zaostalih plaća ne obećavaju, kažu u štrajkačkom odboru te poručuju da će štrajkati do ispunjenja zahtjeva.

Tvrtka Coning već je dulje vrijeme u financijskim problemima te je nedavno podnijela zahtjeva za predstečajnu nagodbu, a Financijska je agencija (Fina) sredinom siječnja objavila da ta tvrtka ima rok od 45 dana da dopuni dokumentaciju nakon čega će se donijeti i konačna odluka o pokretanju predstečajne nagodbe. U međuvremenu odbačen je zahtjev tvrtke da se uvede privremena mjera zastajanja s provedbom ovrhe i osiguranja.

Predstečajna nagodba potvrđena je pak za dvije tvrtke kćeri, Coning ecogradnja i Coneco.

Podijeli

Odgovori

Top