Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Radnici poručuju: tvrtke bi zaposlenicima trebale omogućiti 30 dana godišnjeg odmora

Koliko dana godišnjeg odmora je uopće potrebno kako bismo se doista odmorili od posla? I u kojim tvrtkama i institucijama zaposlenici imaju najviše dana godišnjeg odmora?

Tradicionalno, završetkom školske godine i dolaskom sve brojnijih sunčanih dana i paklenih vrućina, koncem lipnja planiranje godišnjeg odmora postaje jedna od učestalijih tema razgovora među kolegama na poslu. Naime, čak i u ovim nesigurnim okolnostima naša želja za predahom od posla i privremenim napuštanjem svega poznatog i svakodnevnog raste zajedno s podizanjem temperature u zraku.

Međutim, planiramo li otputovati negdje na ljetovanje tijekom narednih mjeseci? Koliko dana godišnjeg odmora je uopće potrebno kako bismo se doista odmorili od posla? I u kojim tvrtkama i institucijama zaposlenici imaju najviše dana godišnjeg odmora? Provođenjem istraživanja o navikama građana kada je u pitanju korištenje godišnjeg odmora, u kojem je sudjelovalo preko 1.000 ispitanika, MojPosao je doznao odgovore na ova pitanja.

Najduže odmaraju zaposlenici hrvatskih institucija

U prosjeku, ispitanici imaju 23,8 dana godišnjeg odmora, što je 1,8 dan više nego prošle godine.

Najviše dana godišnjeg odmora imaju ispitanici zaposleni hrvatskim institucijama (ministarstvima, zavodima, agencijama i slično), u prosjeku čak 28 dana. Djelatnici stranih institucija imaju pravo na 25 dana godišnjeg odmora, a zaposleni u državnim tvrtkama na 26 dana. Privatne tvrtke u pretežno stranom vlasništvu svojim radnicima prosječno omogućuju 24 dana godišnjeg odmora, dok najmanji predah od posla mogu uzeti zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu, 23 dana.

Kada je u pitanju trajanje godišnjeg odmora, najbolje je raditi u velikim tvrtkama, jer tamo zaposlenici u pravilu odmaraju najduže – 25 dana godišnje. Prosječno trajanje godišnjeg odmora zaposlenika tvrtki srednje veličine iznosi 24 dana, a u malim tvrtkama su i godišnji odmori ‘najmanji’, odnosno najkraći i obično je riječ o 22 dana.

Gotovo polovica ispitanika (48%) zadovoljna je brojem dana godišnjeg odmora koje imaju na raspolaganju, dok 52% ipak priželjkuje više dana. Oni koji bi htjeli duže odmarati smatraju da je 30 idealan broj dana godišnjeg odmora.

Treba naglasiti da ispitanici koji bi željeli više dana godišnjeg odmora u prosjeku trenutno imaju 4 dana manje godišnjeg odmora (22) od onih koji smatraju da imaju dovoljno dana godišnjeg odmora (26). Ima i onih ispitanika, doduše malo (4%), koji smatraju da imaju previše godišnjeg te da im to loše utječe na produktivnost. 

Ove godine građani u većoj mjeri očekuju regres

O postepenoj normalizaciji tržišta rada svjedoči i podatak o rastu broja radnika koji očekuju regres ove godine. Naime, dok je lani isplatu regresa očekivao tek svaki četvrti zaposleni u Hrvatskoj, taj postotak je ove godine znatno viši i iznosi 39%. Također, došlo je i do rasta očekivanog iznosa regresa pa tako građani očekuju isplatu regresa u prosječnom iznosu od 1.863 kune, za razliku od prošle godine kada su ‘predviđali’ primitak regresa od 1.805 kuna.

Najizdašnijim regresima se nadaju zaposlenici stranih institucija (2.456), privatnih tvrtki u pretežno stranom vlasništvu (2.1480 kuna) i domaćih privatnih tvrtki (1.853 kune). S druge strane, ako se njihova predviđanja ispostave točnima, najmanje regrese će primiti osobe zaposlene u državnim tvrtkama (1.467 kuna) i institucijama (1.463 kuna).

Promatrajući veličinu tvrtke, najviše se isplati raditi u malim tvrtkama gdje zaposlenici očekuju regres u prosječnom iznosu od 2.312 kuna te u velikim tvrtkama (1.858 kuna). Ispitanici zaposleni u srednje velikim tvrtkama u prosjeku očekuju najniži regres, u iznosu od 1.597 kuna.

Nakon 2020. idemo na zasluženo ljetovanje

Ove godine na ljetovanje namjerava otići 71% građana, što je znatno više nego pandemijske 2020. kada je putovanje planiralo svega 44% ljudi. Čak 86% onih koji su odlučili putovati planira ljetovati unutar granica Hrvatske, dok 14% ispitanih svoj odmor kani provesti negdje u inozemstvu. Prema istraživanju, glavni razlog nevoljkosti većine građana za provođenje godišnjeg odmora van granice Lijepe naše krije se u činjenici da smo i inače navikli ljetovati u Hrvatskoj, a na tu odluku su utjecale i ograničavajuće okolnosti putovanja u određene zemlje.

Ispitanici koji će ove godine preskočiti ljetovanje kao glavni razlog navode nedostatak financijskih mogućnosti. Tek manji broj ispitanika na ljetovanje ove godine ne ide zbog situacije s epidemijom koronavirusa.

O istraživanju

Istraživanje je provedeno online putem na 1.031 ispitaniku. Dvije trećine ispitanika u istraživanju su žene (65%) dok muškarci čine 35% ispitanika. U istraživanju je najviše onih ispitanika starijih od 41 godinu (39%), 36% ima između 31 i 40 godina, 15% je u dobi od 26 do 30 godina, dok je svega 9% ispitanika mlađih od 25 godina.

U istraživanju je sudjelovalo podjednako ispitanika visoke stručne spreme (41%) i srednje stručne spreme (40%). Velika većina ispitanika u istraživanju su zaposleni (85%) dok je 11% nezaposlenih.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.