Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Rast cijene dionice Applea od 2,4 posto pogurnuo S&P indeks na novu rekordnu razinu

Najveća je dobitnica jučer bila dionica MBIA, sa skokom cijene za 45 posto. Sudskom ngodbom Bank of America platit će MBIA-u u gotovini 1,6 milijardi dolara, što bi tog osiguravatelja obveznica moglo spasiti od likvidacije

Najveća je dobitnica jučer bila dionica MBIA, sa skokom cijene za 45 posto. Sudskom ngodbom Bank of America platit će MBIA-u u gotovini 1,6 milijardi dolara, što bi tog osiguravatelja obveznica moglo spasiti od likvidacije

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica banaka i Applea.

S&P 500 ojačao je 0,19 posto, na 1.617 bodova, novu rekordnu razinu, a Nasdaq indeks 0,42 posto, na 3.392 boda. Dow Jones oslabio je, pak, 5 bodova, ili 0,03 posto, na 14.968 bodova.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuje se usponu cijene dionice Applea za 2,4 posto, nakon što su analitičari Barclaysa povećali ciljanu cijenu dionice tog tehnološkog diva.

Najveća je, pak, dobitnica jučer bila dionica MBIA, sa skokom cijene za 45 posto, jer su taj osiguravatelj obveznica i Bank of America postigli nagodbu u sudskom procesu koji traje još od financijske krize. Bank of America platit će MBIA-u u gotovini 1,6 milijardi dolara, što bi tog osiguravatelja obveznica moglo spasiti od likvidacije.

Cijena dionice Bank of America porasla je više od 5 posto, dok je S&P indeks financijskog sektora ojačao 1 posto.

Tržište je podržao i nastavak niza boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih izvješća kompanija, premda su zabrinutost izazvali podaci koji ukazuju na usporavanje rasta kineskog gospodarstva i produbljivanje recesije u eurozoni.

„Sve dok se nastavlja niz solidnih poslovnih izvješća kompanija i dok središnje banke u svijetu povećavaju likvidnost, tržište će biti stabilno, barem kratkoročno“, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Od početka godine S&P 500 skočio je oko 13,5 posto, ponajviše zahvaljujući labavoj monetarnoj politici najvećih središnjih banaka u svijetu, od američkog Feda do japanske i europske središnje banke.

Unatoč poticajnoj monetarnoj politici, najveća svjetska gospodarstva nisu baš u sjajnoj formi, pa su ulagači sve oprezniji.

Na to ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile samo 5,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer blago pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,13 posto, na 8.112 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 3.907 bodova. Na burzi u Londonu nije se radilo zbog blagdana.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Narodne obveznice imaju i brojne nedostatke koje je potrebno uzeti u obzir prije ulaganja.

Financije

Ulaganje u obveznice, zbog isplate uloženog iznosa po dospijeću, smatra se konzervativnijim oblikom ulaganja.

Financije

Erste banka tako je zadržala najvišu ocjenu bonitetnih agencija koju ima neka banka ili bilo koja druga tvrtka na hrvatskom tržištu, a njezin je...

Financije

Fintech ili financijska tehnologija krovni je termin koji se odnosi na softvere, algoritme i aplikacije koje olakšavaju i automatiziraju tradicionalne načine raspolaganja novčanim sredstvima

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.