Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Rast dionica zahvaljujući Fedovoj procjeni o oporavku gospodarstva

Vodeći su se indeksi oporavili kada je središnja američka banka nakon dvodnevnog sastanka čelnika poručila da se gospodarstvo nastavlja oporavljati te da će ključna kamatna stopa ostati nepromijenjena na najnižim razinama u povijesti – od 0 do 0,25 posto. Fed je također objavio da će, kao što je planirano, 31. ožujka završiti 1.250 milijardi dolara vrijedan program otkupa vrijednosnih papira povezanih s hipotekama.

Vodeći su se indeksi oporavili kada je središnja američka banka nakon dvodnevnog sastanka čelnika poručila da se gospodarstvo nastavlja oporavljati te da će ključna kamatna stopa ostati nepromijenjena na najnižim razinama u povijesti - od 0 do 0,25 posto. Fed je također objavio da će, kao što je planirano, 31. ožujka završiti 1.250 milijardi dolara vrijedan program otkupa vrijednosnih papira povezanih s hipotekama.

Na Wall Streetu cijene dionica danas su porasle zahvaljujući poruci središnje američke banke (Fed) da se gospodarstvo oporavlja te da će kamatne stope ostati na rekordno niskim razinama.

Tržište nekretnina još upitno

Indeks Dow Jones ojačao je za 41 bod ili 0,41 posto, na 10.236 bodova, dočim je S&P 500 porastao za 0,49 posto, na 1.097 bodova. Indeks Nasdaq ojačao je za 0,80 posto, na 2.221 bod.

Na početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica pale jer je ulagače razočarao podatak o padu prodaje kuća u prosincu prošle godine za 7,6 posto, što pokazuje da je oporavak tržišta nekretnina još na staklenim nogama.

No vodeći su se indeksi oporavili kada je Fed nakon dvodnevnog sastanka čelnika središnje banke poručio da se gospodarstvo nastavlja oporavljati te da će ključna kamatna stopa ostati nepromijenjena na najnižim razinama u povijesti – od 0 do 0,25 posto.

Fed je također objavio da će, kao što je planirano, 31. ožujka završiti 1.250 milijardi dolara vrijedan program otkupa vrijednosnih papira povezanih s hipotekama.

To pokazuje, kažu analitičari, da čelnici Feda vjeruju da se tržište nekretnina oporavlja, unatoč padu prodaje kuća krajem prošle godine.

Pad cijena u Europi

“Fed je ponudio oprezno optimističan osvrt na situaciju u gospodarstvu, pa se čini da je uvjereniji u oporavak nego mjesec dana prije. Na tržište je pozitivno djelovalo i to što u poruci Feda nije bilo ništa otvoreno negativno, što bi moglo pokolebati ulagače”, kaže Michael James, trgovac u investicijskoj banci Morgan Wedbush.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski indeks FTSE potonuo je za 1,13 posto, na 5.217 bodova, a frankfurtski DAX pao je za 0,45 posto, na 5.643 boda. Pariški CAC oslabio je za 1,24 posto, na 3.759 bodova.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.