Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Poduzeća

Rast prihoda i dobri rezultati poslovanja u Valamaru pod pritiskom ubrzanog rasta troškova

Valamar Riviera je ostvarila rezultate koji potvrđuju oporavak poslovanja nakon dvije godine pandemijske krize, ali i ukazuju na značajan utjecaj nove krize na troškove poslovanja.

Valamar Amicor Green Resort
Valamar Amicor Green Resort

Prema izvještaju o poslovanju u prvih devet mjeseci 2022. Valamar Riviera je ostvarila rezultate koji potvrđuju oporavak poslovanja nakon dvije godine pandemijske krize, ali i ukazuju na značajan utjecaj nove krize na troškove poslovanja. Ostvareno je 2,32 milijarde kuna poslovnih prihoda koji su rasli za 14% u odnosu na 2019. godinu prvenstveno kao rezultat povećanja prosječnih cijena od 19,5%. Operativna dobit (EBITDA) u prvih 9 mjeseci dosegla je 943 milijuna kuna odnosno ostvaren je rast od 7,7%. Najveći rast ostvarili su premium hoteli i kampovi čime su potvrdili opravdanost dosadašnjih ulaganja Valamara u turizam visoke dodane vrijednosti. Sjeverne destinacije bilježe veću potražnju i brži oporavak od južne Hrvatske, iako su i hoteli u Dubrovniku u glavnoj sezoni dosegli razinu prometa iz 2019. godine.

Operativni troškovi za prvih devet mjeseci 2022. godine rasli su 19% u odnosu na 2019. godinu s obzirom na značajno povećanje troškova energenata i rast ostalih troškova poslovanja pod utjecajem inflacije. Troškovi električne energije porasli su za 89 milijuna kuna, dok su ostali troškovi porasli za ukupno 126 milijuna kuna u odnosu na 2019. godinu. Najveći utjecaj na povećanje troškova ima trostruko povećanje cijene električne energije na 230 eura po MWh zbog čega je skraćen rad smještajnih objekata u posezoni.

„Rastom prihoda od 14% u odnosu na 2019. godinu Valamar Riviera ostvarila je puni oporavak od pandemijske krize. Kroz povećanje cijena usluga, prvenstveno cijene smještaja u premium segmentu, uspjeli smo amortizirati enormno povećanje troškova energenata te povećanje ostalih troškova poslovanja. Pred nama je godina visoke neizvjesnosti i izazova energetske krize, inflacije, troška financiranja i geopolitičkih poremećaja, ali i dobrih vijesti kao što su ulazak u eurozonu i schengenski prostor. Turistički sektor treba se čim prije okrenuti pripremi naredne turističke sezone kako bi na vrijeme osigurali konkurentne uvjete poslovanja i održivi rast turizma“ – istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

Unatoč krizi, ove godine u objektima pod upravljanjem Valamara realizirane su investicije u iznosu od 530 milijuna kuna. Investicija u Valamar Amicor Green Resort u iznosu od 220 milijuna kuna značajno je podigla kvalitetu ponude na otoku Hvaru a odnosi se na izgradnju prvog ljetovališta koje slijedi najviše standarde zelene gradnje i održivosti. U Makarskoj je kompletno obnovljen hotel Dalmacija koji je postao drugi Valamarov lifestyle hotel pod brendom PLACES. Hotel Corinthia u Baški renoviran je po standardima brenda Sunny Plus. U srpnju je finalizirana akvizicija trećeg hotela u Obertauernu, koji će zimsku sezonu 2022./2023. dočekati kao Valamar Collection Kesselspitze Hotel 5*.

Valamar je najveći poslodavac u hrvatskom turizmu koji je ove godine zaposlio 7.700 djelatnika. U cilju poboljšanja uvjeta rada i zadržavanja lokalnih zaposlenika ove godine je uloženo 15 milijuna eura u povećanje plaća i programe nagrađivanja. Ulaskom u TOP 10 najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca Valamar je potvrdio višegodišnju poziciju najboljeg poslodavca u turizmu. U lipnju 2022. Valamar je predstavio novu strategiju održivosti i ESG ciljeve do 2025., u okviru kojih u iduće tri godine planira postati ugljično neutralna kompanija u prvom i drugom opsegu te uložiti 50 milijuna eura u daljnji razvoj destinacija i projekte održivosti.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.