Rast srednje velikih tvrtki na krilima novih znanja i tehnologija

Da ih očekuje dvanaest mjeseci uspješnog poslovanja, uz povećanje prihoda i broja zaposlenika na sve stabilnijem tržištu, slažu se direktori i osnivači srednje velikih tvrtki diljem svijeta, koji su sudjelovali u posljednjem istraživanju revizorsko-konzultantske tvrtke EY. Istraživanje donosi optimistične prognoze temeljene na planovima i strategijama ispitanika za ovu godinu. Naime, njih čak 87 posto planira rast prihoda za više od 6 posto, što prelazi predviđanja Međunarodnog monetarnog fonda koji očekuje da će rast bruto domaćeg proizvoda na globalnoj razini iznositi 3,9 posto.

Rezultati opsežnog godišnjeg istraživanja pod nazivom EY Growth Barometer sugeriraju da su predviđanja rasta na europskom, pa tako i hrvatskom tržištu, vezana uz implementaciju automatiziranih procesa i strojnog učenja. Također, istraživanje je pokazalo da su se stavovi ispitanika prema novim tehnologijama drastično promijenili od prošle godine. Tako, u ovogodišnjoj analizi 73 posto ispitanika navodi kako užurbano rade na uvođenju umjetne inteligencije, dok je lani njih čak 74 posto deklarativno odbijalo robotsku automatizaciju procesa.

„Rezultati ovog istraživanja jasno pokazuju kako globalni trendovi u svim sferama poslovanja nisu zaobišli niti srednje velike kompanije. Bez obzira na veličinu, broj zaposlenika ili prihode, svi igrači na tržištu moraju prihvatiti da je uvođenje novih tehnologija i obrazaca poslovanja preduvjet razvoja i rasta“, rekao je Country Managing Partner EY-a u Hrvatskoj Berislav Horvat.

U istraživanju EY Growth Barometer 2018. sudjelovalo je 2.766 direktora i osnivača srednje velikih tvrtki iz 21 zemlje svijeta, koji su svojim odgovorima potvrdili da jača povjerenje u rast poslovanja. Tako čak 60 posto ispitanika predviđa rast od šest do deset posto, što je gotovo dvostruko više od lani, kada je taj postotak predvidjelo njih 34 posto. Vjerojatno najpozitivniji zaključak je da niti jedna tvrtka u 2018. godini ne očekuje pad u poslovanju, dok je lani to očekivalo pet posto ispitanika.

Znanje potiče rast i nova zapošljavanja

Da ispitanici vjeruju u održivi rast, pokazuju i najave vezane uz novo zapošljavanje. Naime, 39 posto tvrtki u sljedećih 12 mjeseci planira zaposliti više stalnih zaposlenika, što je respektabilno povećanje u odnosu na 2017. godinu kada je njih 27 posto planiralo povećanje zaposlenika.

Kao glavni pokretač rasta, detektirano je privlačenje talenata, koji će svojim specijaliziranim znanjima i vještinama doprinijeti razvoju tvrtke. Digitalne vještine i svestranost prepoznate su kao iznimno poželjne i presudne prilikom selekcije zaposlenika.

Rezultate istraživanja EY je objavio u sklopu nedavno održane završnice izbora za EY Svjetskog poduzetnika godine u Monte Carlu, na kojoj je sudjelovao i Mate Rimac, pobjednik hrvatskog izdanja programa.

Podijeli

Odgovori

Top