Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Raste inflacija, a s njom i potražnja za investicijskim zlatom

Da inflacija nije nova realnost samo u SAD-u, pokazuju i novi podaci iz Hrvatske.

Prošli tjedan objavljena je dugo iščekivana vijest o inflaciji u SAD-u, a podatak je iznenadio većinu analitičara koji nisu očekivali tako veliki porast cijena u najrazvijenijem gospodarstvu svijeta. Naime, cijene u travnju 2021. godine porasle su za čak 4.2% u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najveći skok još od Velike recesije. Posljedica je to monetarne ekspanzije nezapamćenih razmjera koja je u svega godinu dana povećala količinu dolara u optjecaju za oko 40%.

Da inflacija nije nova realnost samo u SAD-u, pokazuju i novi podaci iz Hrvatske. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je u travnju ove godine zabilježena inflacija od 2.1%, što je više od famozne granice od 2% koju središnje banke u pravilu zagovaraju. Sve je više analitičara koji u narednom periodu očekuju još izraženiju inflaciju, a jedan od njih je i Micheal Burry, analitičar poznat po predviđanju krize 2008. godine. Burry ide i korak dalje te najavljuje pojavu hiperinflacije koja će pojesti vrijednost štednje građana na bankovnim računima.

Potražnja za zlatom kao zaštitom imovine od inflacije u porastu

Za vrijeme visoke inflacije, novac gubi na vrijednosti, a s njim i sva novčana štednja građana koji imovinu drže u novcu, bilo u obliku gotovine ili na bankovnim računima. Upravo iz tog razloga sve više ulagača i štediša traži alternativne oblike imovine koji imaju sposobnost zadržavanja vrijednosti za vrijeme perioda inflacije, za razliku od novca.

Jedan od takvih oblika imovine je investicijsko zlato – standardizirano zlato koje dolazi u obliku zlatnih poluga i zlatnika te je oslobođeno svih poreza. Zlato je već dugo poznato kao odlična zaštita imovine od negativnog utjecaja inflacije, a dokaz za to je povijesno kretanje cijene zlata. Naime, cijena zlata u posljednjih je 20 godina narasla za više od 500%, odnosno godišnji je rast u prosjeku bio oko 8%. Inflacija je u tom periodu bila relativno niska, a mnogi očekuju izraženiji rast cijene u periodu više inflacije koji je vjerojatno pred nama.

Doista, ovakva očekivanja moguće je povezati sa situacijom na tržištu investicijskog zlata. Analiza World Gold Councila, vodećeg svjetskog autoriteta kad je u pitanju zlato, pokazuje da je globalna potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima u prvom kvartalu 2021. godine viša za 36% od potražnje u istom kvartalu prošle godine, unatoč nešto višoj cijeni zlata. Taj je trend još izraženiji na tržištu zlatnog nakita gdje je povećanje u odnosu na prošlu godinu 52%.

Trend povećane potražnje za fizičkim zlatom moguće je vidjeti i u Hrvatskoj u kojoj je od ulaska u EU ukinut PDV na investicijsko zlato, što ga je učinilo znatno isplativijim nego prije. Visoka likvidnost zlata, odnosno činjenica da ga je lako zamijeniti za gotovinu kroz otkup zlata, privlačna je brojnim štedišama koji barem dio svoje novčane imovine mijenjaju za žuti plemeniti metal koji se kroz povijest dokazao kao dobra zaštita od inflacije. Nema razloga za vjerovati da se isto neće ponoviti i u narednom periodu.

Pročitajte još:

Financije

Inflacija je opet glavna tema ekonomskih analitičara koji upozoravaju kako će ona imati negativan utjecaj na kupovnu moć građana, ali i na njihovu novčanu...

Financije

Inflacija je zapravo već nastupila na brojnim tržištima, pa tako u 2021. bilježimo veliki rast cijena nafte, nekretnina, ali i raznih sirovina poput prehrambenih...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza za fizičke osobe pa se tako ne plaća PDV pri kupnji...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.