Riječnim krstarenjima do gospodarskog jačanja istočne Slavonije i Baranje

Na održanom medijskom brunchu u Institutu za turizam u Zagrebu, dvije teme su bile u fokusu – transformacijska moć turizma i riječna krstarenja. Uvod u druženje dala je ravnateljica Instituta gđa. Sanda Čorak približivši planove Instituta za iduće razdoblje.

Prva današnja tema odnosila se na „Transformacijsku moć turizma“, za što je povod bilo nedavno predstavljanje istraživanja provedenog u suradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom, čiji je izvještaj prezentiran na ovogodišnjem sajmu ITB u Berlinu, a prezentirala ga je gđa. Renata Tomljenović čiji je tim i radio na ovom izvješću.

Potencijal „Riječnih krstarenja“ bila je druga današnja tema, a polazeći od činjenice da su prema iskazanom interesu američkih građana europska riječna krstarenja na 4. mjestu, jasno je koliko potencijal nosi za destinacije kroz koje se odvija, a u Hrvatskoj je to područje istočne Slavonije i Baranje, naglasila je gđa. Zrinka Marušić u svom izlaganju.

Transformacijski turizam ili novi turizam dio je trenda povratka samima sebi, prirodi i bitku života uz napuštanje komercijalno-potrošačkog načina življenja, koji može imati poticaj upravo iz iskustvenog turizma. Upoznajući pobliže druge kulture i narode, dolazeći u doticaj s prirodom, te osjećajući olakšanje nakon pritiska tempa i načina današnjeg života, dolazi do trajnih promjena u životu pojedinaca, a ovim se istraživanjem želi pokazati u kojoj mjeri na to utječe iskustvo putovanja. Potencijali ovog oblika potražnje u Hrvatskoj su veliki jer „novi“ turisti žele osjetiti život na ekološkoj farmi, nalet adrenalina zbog spuštanja kanuom niz riječni brzac ili mir koji donosi vježbanje yoge ispred drvene kuće na šumskom proplanku.

Da se riječna krstarenja nalaze u procvatu potvrđuje činjenica da je trenutno u narudžbi cca 30 novih brodova namijenjenih ovakvim putovanjima, a potencijalni putnici, visokoobrazovani, više platežne moći, govore u prilog da je za njih potrebno potruditi se više kako bi osjetili mogućnosti lokaliteta za što su evidentno spremni i sposobni platiti.

Njihova je osobna potrošnja na kopnu oko 11 eura po osobi, ne uključujući izdatke za organizirane izlete, a ukupan prihod prelazio je 1,1 milijun eura. Europska riječna tura prolazi kroz Slavoniju, uključuje Vukovar, Ilok, Batinu i Aljmaš, a Dravom odlazi i do Osijeka, veliki je potencijal ovom kraju.

Podijeli

Odgovori

Top