Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Riječnim krstarenjima do gospodarskog jačanja istočne Slavonije i Baranje

Na održanom medijskom brunchu u Institutu za turizam u Zagrebu, dvije teme su bile u fokusu – transformacijska moć turizma i riječna krstarenja. Uvod u druženje dala je ravnateljica Instituta gđa. Sanda Čorak približivši planove Instituta za iduće razdoblje.

Prva današnja tema odnosila se na „Transformacijsku moć turizma“, za što je povod bilo nedavno predstavljanje istraživanja provedenog u suradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom, čiji je izvještaj prezentiran na ovogodišnjem sajmu ITB u Berlinu, a prezentirala ga je gđa. Renata Tomljenović čiji je tim i radio na ovom izvješću.

Potencijal „Riječnih krstarenja“ bila je druga današnja tema, a polazeći od činjenice da su prema iskazanom interesu američkih građana europska riječna krstarenja na 4. mjestu, jasno je koliko potencijal nosi za destinacije kroz koje se odvija, a u Hrvatskoj je to područje istočne Slavonije i Baranje, naglasila je gđa. Zrinka Marušić u svom izlaganju.

Transformacijski turizam ili novi turizam dio je trenda povratka samima sebi, prirodi i bitku života uz napuštanje komercijalno-potrošačkog načina življenja, koji može imati poticaj upravo iz iskustvenog turizma. Upoznajući pobliže druge kulture i narode, dolazeći u doticaj s prirodom, te osjećajući olakšanje nakon pritiska tempa i načina današnjeg života, dolazi do trajnih promjena u životu pojedinaca, a ovim se istraživanjem želi pokazati u kojoj mjeri na to utječe iskustvo putovanja. Potencijali ovog oblika potražnje u Hrvatskoj su veliki jer „novi“ turisti žele osjetiti život na ekološkoj farmi, nalet adrenalina zbog spuštanja kanuom niz riječni brzac ili mir koji donosi vježbanje yoge ispred drvene kuće na šumskom proplanku.

Da se riječna krstarenja nalaze u procvatu potvrđuje činjenica da je trenutno u narudžbi cca 30 novih brodova namijenjenih ovakvim putovanjima, a potencijalni putnici, visokoobrazovani, više platežne moći, govore u prilog da je za njih potrebno potruditi se više kako bi osjetili mogućnosti lokaliteta za što su evidentno spremni i sposobni platiti.

Njihova je osobna potrošnja na kopnu oko 11 eura po osobi, ne uključujući izdatke za organizirane izlete, a ukupan prihod prelazio je 1,1 milijun eura. Europska riječna tura prolazi kroz Slavoniju, uključuje Vukovar, Ilok, Batinu i Aljmaš, a Dravom odlazi i do Osijeka, veliki je potencijal ovom kraju.

Preporučujemo

Poduzeća

Nord ima novu outlet prodavaonicu u Zagrebu, adresa je Zagrebačka cesta 217, a kupce čeka roba snižena i do 70 posto.

Edukacija

Prvi put u Hrvatskoj, od 18. do 19. rujna ove godine, u Zagrebu će se održati potpuno besplatni dvodnevni zdravstveno komunikacijski summit.

Turizam

U godinu dana, koliko je prošlo otkad je otvorio svoja vrata; Glamping Village Terma Tuhelj postao je prepoznatljiv među ljubiteljima luksuznog odmora, ali i...

Edukacija

Ivan Rado puno je poznatiji po svom nicku Malajski Tapir. Naš možda i najpoznatiji YouTube influencer i strastveni gamer, odustao je od karijere medicinskog...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.