Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Rusi kupuju namještaj koji proizvode hrvatski branitelji

Kako od starih panjeva napraviti komade namještaja i prava mala umjetnička djela? Odgovor na to pitanje zna Andrej Macko, samouki umjetnik i drvodjelja iz Slavonskog Broda.

Kako od starih panjeva napraviti komade namještaja i prava mala umjetnička djela? Odgovor na to pitanje zna Andrej Macko, samouki umjetnik i drvodjelja iz Slavonskog Broda.

Mackovi su se proizvodi već udomaćili u mnogim obiteljskim kućama, konobama, uredima, restoranima i poljoprivrednim gospodarstvima diljem Hrvatske. Svoju je neobičnu djelatnost počeo još 2000. godine, vođen ekološkom sviješću kako je umjesto sječe šuma pametnije iskorištavati i obrađivati stare panjeve, piše Večernji list.

Macko u svojoj radionici okuplja brojne branitelje te kaže da im je obrada drveta poput terapije

– Izbjegavao sam na početku rezanu građu u pilanama, no ubrzo sam shvatio da mi taj materijal ipak treba. Poslije sam s drvetom ukomponirao stari kovani materijal pronađen na smetlištu te počeo izrađivati stolove i stolce – kazao je Macko.

Brođanin svoje komade prodaje diljem svijeta. Njegov poznati rad Dioklecijanovu stolicu kupio je Rus

Stolovima i stolcima sa staklenim pločama Brođanin je počeo dodavati i one s prirodnim zakrivljenim plohama, a ubrzo su na red došle i vješalice, računala u panju, stalci za olovke te razne skulpture i didaktičke igračke te različit ekološki nakit – narukvice, prstenovi, naušnice, kopče, šnalice, broševi – od grabilica za juhu radi i grudnjake. Svi njegovi proizvodi su unikatni i funkcionalni, a mnogi i višenamjenski. Najtraženija roba su drveno-kožne narukvice

U međuvremenu su nastali neki zanimljivi uraci poput stolca cara Dioklecijana, oko kojeg se prije dvije godine podigla velika prašina. Uspio ju je prodati jednom Rusu. Doduše, ne po početnoj cijeni od 427.824,60 kuna, nego ipak po nešto nižoj – tisuću eura!

– Cijene su fleksibilne i individualne, a ovise prije svega o materijalu i uloženu radu. Primjerice, vješalica napravljena od starinskih mesinganih kvaka stoji od 500 do 800 kuna, a stol koji ima dvije staklene ploče mora stajati barem tisuću eura, jer je riječ o skupom staklu. Onima s tanjim novčanikom nudim najjeftinija raspela u državi koja stoje samo deset kuna – dodao je Macko.

Ne postoje dva identična komada nakita

Namještaj iz Mackove radionice izrađen je od kvalitetnog drveta poput bagrema, hrasta lužnjaka ili abonosa koji je ležao u mulju. Crni hrast zbog svoje je krhkosti uglavnom ugrađen u dekorativne dijelove. Macko najčešće radi u hrastu jer mu se to drvo pokazalo najkvalitetnijim

Macko voli reći da nije stolar i ne poznaje tehnologiju drveta, ali su ga zato životno iskustvo i rad naučili koji materijal lakše puca, a koji je čvrst i postojan. Na sve svoje proizvode daje doživotnu garanciju.

Narukvica nastala od odbačena metala

– Najviše volim kada svojim foteljama i klupicama nekome uredim prijamni ili dječji kutak. Ne uređujem kompletne prostore jer bi to bio kič. Više volim da to bude neki detalj u prostoru koji će prolazniku upasti u oči i fascinirati ga – zaključio je Macko.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.