Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Rusi nude MIG-ove i garantiraju prosperitet Brodosplita

Nije teško odgonetnuti zašto je gospodarski “offset” uz MiG-ove odjednom postao zanimljiv Hrvatskoj. Mnogo je razloga, a dva su ključna: širom otvaramo vrata ruskog tržišta i spašavamo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo od nestajanja.

Nije teško odgonetnuti zašto je gospodarski “offset” uz MiG-ove odjednom postao zanimljiv Hrvatskoj. Mnogo je razloga, a dva su ključna: širom otvaramo vrata ruskog tržišta i spašavamo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo od nestajanja.

Hoće li Hrvatska “omastiti brke u toplom ruskom boršču”, u obliku golemog paketa poslovnih ugovora koji nam je uz eskadrilu MiG-ova 29 nedavno ponudila Moskva? Naime, kako su izvještavali mediji, prvom se potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću za nedavnog posjeta glavnom gradu Ruske Federacije navodno jako svidjela gotovo pa “nemoralna” ponuda rabljenih MiG-ova 29 SD, jer Rusija u sklopu “offset programa” nudi poslove vrijedne milijardu eura za posrnule hrvatske tvrtke, javlja Slobodna Dalmacija.

Još prošle godine Ministarstvo obrane RH dobilo je na stol ponudu eskadrile od 12 polovnih MiG-ova 29 SD za 90 milijuna eura, s operativnim sposobnostima za sljedećih 15-ak godina, potpuno prilagođenih korištenju u NATO-ovu sustavu.

Pola stoljeća

Kako doznajemo od ruskih službenih izvora, znajući ograničene financijske sposobnosti hrvatskog proračuna, ponuđeni su MiG-ovi 29 iz sastava susjedne nam Mađarske. Prema zahtjevu proizvođača “RSK MiG”, svaku prodaju mora odobriti ruski proizvođač budući da je riječ o dragocjenoj ruskoj vojnoj tehnologiji, što znači da mađarski MiG-ovi nisu dostupni svakome bez obzira na moguću pojavu konkurentske ponude.

S obzirom na ponuđeni “offset program” težak milijardu eura, Rusi su jako zainteresirani za to da te lovce kupi upravo Hrvatska. Posao moguće modernizacije mađarskih MiG-ova, potvrđeno nam je u tvrtki “RSK MiG”, Rusi bi povjerili “Zrakoplovno-tehničkom centru − ZTC” u Velikoj Gorici.

“Hrvati pola stoljeća lete ruskim zrakoplovima”, kaže Aleksandar Eferimov, dekan moskovskog Zrakoplovnog fakulteta.

“Imate i jako dobre inženjere za održavanje MiG-ova. Bez novih zrakoplova ne možete držati korak s tehnikom. Morate imati nove zrakoplove i stalno usavršavati kadar. Preko zrakoplova se dolazi do novih tehnologija, znanja, sigurnosti, ali i prestiža za zemlju. Jednom kad izgubite kadrove, lovačko zrakoplovstvo nemoguće je oživiti. Koliko znam, s ruskim ste MiG-ovima vodili i dobili rat za neovisnost”,  kaže za “Slobodnu” dekan Eferimov.

Nije teško odgonetnuti zašto je gospodarski “offset” uz MiG-ove odjednom postao zanimljiv Hrvatskoj. Mnogo je razloga, a dva su ključna: širom otvaramo vrata ruskog tržišta i spašavamo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo od nestajanja.

Iz ruskih izvora doznajemo neke detalje mogućeg “offset programa”. Visoko kotira zagrebačka tvrtka “RIZ odašiljači”, koja bi mogla sudjelovati u razvoju televizijske i komunikacijske tehnike u cijeloj Rusiji.

Ruska bi vlada Hrvatskoj ponudila i projekt zvan “Moskovski tramvaj” u kojemu bi sudjelovao “Končar − električna vozila”. Narudžba bi iznosila čak 300 tramvaja, a paket bi uključio i hrvatsku participaciju u obnovi goleme moskovske tramvajske infrastrukture.

Ruska strana, konkretno najveća ruska brodarska kompanija “Sofkomflot”, želi u “Brodosplitu” graditi produkt/kemijske tankere. Čak je poslan i upit na adresu “Brodosplita”, no dobivanje poslova bilo bi zajamčeno u sklopu “offseta”. Rusiji su potrebni trgovački brodovi koji bi po svojim karakteristikama bili ledolomci, i to za prijevoz u području Sjevernog morskog prolaza, od Bijelog mora do Beringova prolaza.

“Brodosplit” može graditi brodove koji zadovoljavaju klasu leda LU 6 ruskog registra brodova, znači one koji mogu ploviti kroz led debljine 1,5 metara. S obzirom na klimatske uvjete, Rusija nema brodogradilište u kojemu se tijekom cijele godine mogu graditi brodovi. No, zato ih ima Hrvatska.

Obnova flote

Igor Ivašin, zamjenik glavnog direktora “Sudoeksporta”, najveće ruske državne tvrtke za vanjsku trgovinu u području brodogradnje i brodske opreme, za “Slobodnu” kaže da hrvatske škverove “jako želi vidjeti u obnovi ruske flote”.

“Upravo sada razmatramo gdje ćemo i kakvu flotu graditi. Želimo što više starih partnera privući u obnovi naše flote. Naravno, pritom mislim i na hrvatske partnere koje jako želimo vidjeti u ovom strateškom poslu ruske države. Naš je pravac izgradnja novih ledolomaca, ribolovne i tankerske flote, naftnih platformi i brodova za njihovu opskrbu. Jeftinije nam je brodove kupiti u Koreji ili Kini, ali hrvatski su brodovi kvalitetniji. Ako bismo u budućnosti poželjeli prodati, recimo, brod izgrađen u Koreji, na njemu ne možemo zaraditi ni blizu koliko možemo na hrvatskom brodu. Želimo partnerstvo s hrvatskim brodogradilištima”, kaže Ivašin, drugi čovjek “Sudoeksporta“.

Osim toga, hrvatskim tvrtkama otvorio bi se i ruski sektor građevinarstva, građevnog materijala, prodaje namještaja i prehrambenih proizvoda, industrijske opreme, energetike i tekstilno-obućarskih te farmaceutskih proizvoda.

200 ugovora

Rusija preko “offseta” hrvatskim tvrtkama, doznajemo, nudi 200 gospodarskih ugovora odmah spremnih za potpisivanje. Ukupna vrijednost ugovora je, ponovimo, milijardu eura. Od svih gospodarskih ponuda vezanih uz kupnju zrakoplova za HRZ upravo je ruska financijski najveća. Ruska tvrtka “RSK MiG” vidi “Zrakoplovno-tehnički centar − ZTC” u Velikoj Gorici kao regionalni centar za remont MiG-ova i drugih vojnih, te civilnih zrakoplova i helikoptera. Izborom MiG-a 29 Hrvatska bi imala pouzdanu lovačku komponentu.

Iskustva u korištenju MiG-a 29 dobro bi došla i susjednim NATO-ovim zemljama, koje bi s vremenom sa svojim borbenim zrakoplovima sudjelovale na vježbama lovačkog zrakoplovstva u RH i odmjeravale svoje sposobnosti s “neprijateljskim” hrvatskim MiG-ovima. Takva bi praksa bila od nemjerljive koristi za NATO.

Sve ove aktivnosti mogle bi rezultirati međunarodnom prepoznatljivošću HRZ-a, te time da Hrvatska postane međunarodni centar lovačkog zrakoplovstva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Koliko je MiG-29 pouzdan zrakoplov, pokazuje i stanje u poljskim zračnim snagama.

Poljaci su prije 10 godina od SAD-a nabavili 48 najnovijih inačica F-16C/D Blocka 52. Naknadno su objelodanili probleme s operativnošću tih zrakoplova i u letnom je stanju bila samo petina flote. Nezadovoljstvo s F-16, kulminiralo je odlukom da se nabave modernizirani MiG-ovi 29.

Slično mišljenje i povjerenje u pouzdanost MiG-a 29 dijele Bugarska i Slovačka, te donedavno i Mađarska, koja je ipak zbog golemih operativnih troškova vezanih uz Gripen morala odustati od tih zrakoplova. Poenta priče o ruskom “offsetu” leži u tome da se svaka kuna uložena u nabavu MiG-ova 29 može višestruko vratiti u hrvatsko gospodarstvo gladno poslova i svježih eura. Na koncu, što nedostaje ruskim eurima?


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.