Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Rusija ukida PDV na zlato?

Poznato je da Ruska centralna banka već godinama kupuje velike količine zlatnih poluga kako bi smanjila ovisnost o američkom dolaru.

Poznato je da Ruska centralna banka već godinama kupuje velike količine zlatnih poluga kako bi smanjila ovisnost o američkom dolaru. U posljednjih deset godina, Rusija je povećala udio zlatnih rezervi u ukupnim rezervama s 2% na 19,6% te sada raspolaže s 2.218 metričkih tona žutog plemenitog metala. Trenutna tržišna vrijednost tog zlata iznosi približno 107 milijardi dolara.

No za razliku od ruske države, ruski građani su do sada jako malo ulagali u plemenite metale. Prema podacima World Gold Council-a, tijekom 2018. godine ruski građani su kupili samo 2,8 tona zlata. Za usporedbu, Nijemci su navedene godine kupili 96 tona zlata, Indijci 162 tone, a Kinezi čak 304 tone žutog plemenitog metala.

Razlog slabog interesa Rusa za ulaganje u spomenuti metal bio je PDV na zlato od 20%, koji se odnosio na sve oblike ulaganja u zlato. No tijekom ove godine se po medijima počelo pisati da će doći do ukidanja tog poreza, kako bi i građani dobili isplativ način zaštite svoje ušteđevine od inflacije koja se događa kod svih papirnih valuta.

Tijekom ljeta je predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim ukida PDV na zlato kada je u pitanju ulaganje putem bankovnih ugovora i računa vezanih za zlato. U tom se zakonu ne spominje fizičko zlato u obliku poluga i zlatnika, no mnogi smatraju da će i fizičko zlato biti oslobođeno poreza u nekoj od idućih izmjena zakona.

Novine Izvestia procjenjuju da bi trenutni zakon u roku pet godina mogao čak 15 puta povećati količinu kapitala koji ruski građani ulažu u zlato, što bi iznosilo približno 50 tona zlata godišnje.

Udruženje sudionika na tržištu zlata u Singapuru očekuje da bi navedene promjene mogle dovesti do prebacivanja 3-5% ukupne devizne štednje ruskih građana u zlato. Ukupna devizna štednja ruskih građana je 2018. godine iznosila približno 88 milijardi američkih dolara, što znači da, ako se prognoze obistine, Rusi bi u zlato u idućim godinama mogli uložiti dodatnih 2,6 do 4,4 milijarde dolara.

Čak i za iznimno likvidno globalno tržište zlata to nije mali novac i vjerojatno će pozitivno utjecati na cijenu zlata. Ako bi došlo do ukidanja PDV-a i na fizičko zlato u Rusiji, za očekivati je da bi interes za ulaganjem u ovaj plemeniti metal dodatno porastao.

Postoji mogućnost da će i neke druge države slijediti Europsku uniju i ukinuti PDV na zlato. Naime, u cijeloj EU (uključujući Hrvatsku) investicijsko zlato je oslobođeno svih poreza i praktički se smatra metalnim novcem, koji svojim vlasnicima daje neovisnost o stabilnosti banaka ili čak država. Što se više država odluči na taj korak, cijena zlata može samo rasti u nadolazećim godinama.

Autor:

Josip Kokanović, mag. oec.

Glavni analitičar

Banka Zlata


Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.