Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

SAD će tek za 5 godina ponovo zaposliti 8 milijuna u krizi otpuštenih radnika

Premda se američko gospodarstvo oporavlja, proći će najmanje pet godina dok se ne vrati 8,2 milijuna radnih mjesta izgubljenih u recesiji, više nego nakon bilo koje recesije od Drugog svjetskog rata, pokazuje istraživanje Sveučilišta Duke.

Premda se američko gospodarstvo oporavlja, proći će najmanje pet godina dok se ne vrati 8,2 milijuna radnih mjesta izgubljenih u recesiji, više nego nakon bilo koje recesije od Drugog svjetskog rata, pokazuje istraživanje Sveučilišta Duke.

Mnogi Amerikanci suočeni su s rizikom da godinama neće naći novi posao, premda gospodarstvo ponovno jača. Stopa nezaposlenosti u SAD-u iznosila je u travnju 9,9 posto, a stopa onih koji traže posao šest mjeseci i duže 4,3 posto, što je njezina najviša razina od 1948. godine.

Produktivnost raste a radnici ostaju doma

Posljedica je to povećanja produktivnosti kompanija, koje su, zahvaljujući automatizaciji, konkurenciji i tehnološkoj efikasnosti, pronašle načine da proizvode istu količinu proizvoda s manje radnika.

Prema istraživanju Sveučilišta Duke i CFO magazina, više od trećine direktora 620 velikih kompanija kazalo je da još barem tri godine ne očekuje da će broj zaposlenih u njihovim kompanijama dosegnuti razine od prije recesije. Gotovo svi su kao razloge naveli veću produktivnost i slabost potrošnje.

Produktivnost je u SAD-u od ožujka prošle do istog mjeseca ove godine porasla 6,3 posto, što je njezin najveći rast u posljednjih 48 godina.

„Milijuni će trajno ostati nezaposleni”

Premda većina ekonomista smatra da takav rast dugoročno nije održiv, vrlo je vjerojatno da se milijuni izgubljenih radnih mjesta više nikada neće vratiti, posebice ne u trgovačkom, industrijskom i marketinškom sektoru.

U recesiji je u trgovačkom sektoru izgubljeno 1,2 milijuna, ili 7,5 posto svih radnih mjesta u tom sektoru. Starbucks je zatvorio 800 kafića u SAD-u, a bankrotirali su, među ostalim, trgovački lanci Circuit City i Linens & Things. Procjenjuje se da otprilike 20 posto izgubljenih radnih mjesta u tom sektoru nikada neće biti vraćeno.

Industrija otpustila 2,1 milijuna

U industriji je, pak, tijekom recesije otpušteno 2,1 milijun radnika, ili 16 posto njihovog ukupnog broja. General Motors ugasio je 65.000 radnih mjesta, Boeing i Goodyear zajedno su smanjili broj zaposlenih za 15.000, a i mnoge druge kompanije otpustile su više tisuća radnika.

S obzirom da Amerikanci sada manje kupuju automobile i kuće, Moody’s Analytics procjenjuje da više od milijun radnih mjesta u automobilskoj, drvnoj, građevinskoj i drugim industrijama nikada neće biti vraćeno.

Marketinške i PR agencije izgubile su 65.000 radnih mjesta, ili 14 posto ukupno zaposlenih prije recesije. Moody’s Analitics procjenjuje da će se idućih pet godina nastaviti pad broja zaposlenih u toj industriji.

Rekordni pesimizam

Svjesni teške situacije, više od polovice od 15,3 milijuna nezaposlenih Amerikanaca smatra da će taj njihov status ostati trajan. To je najviša razina pesimizma od 1967. godine, od kada se vodi takva anketa.

U prethodnim recesijama radnici su nezaposlenost smatrali privremenom. Tvrtke bi ih ponovno zaposlile čim bi se gospodarstvo oporavilo.

I dok neki ekonomisti smatraju da kompanije neće moći još dugo ‘cijediti’ više rada od zaposlenih, pa će ponovno početi otvarati radna mjesta, drugi smatraju da se to neće dogoditi tako skoro jer je korporacijska Amerika tek u ranoj fazi novog ciklusa povećanja produktivnosti.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Upravo je pad BDP-a dva kvartala za redom uvriježeni kriterij prema kojemu se određuje je li neko gospodarstvo ušlo u recesiju pa je opravdano...

Ekonomija

Na istoku Hrvatske je usprkos pandemiji i gospodarskoj krizi ostvaren rast ukupnog broja natječaja za slobodna radna mjesta.

Ekonomija

Upitali smo građane što misle „koja mjera Vlade najviše pomaže normalizaciji situacije u gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta?"

Izdvojeno

Dok su drugi inertni… ove kompanije rastu, izlazeći iz krize zdravije i bogatije nego kad je počeo pad.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.