Samsung suspendirao poslovanje s kineskim dobavljačem zbog sumnji da zapošljava djecu

Samsung suspendirao poslovanje s kineskim dobavljačem zbog sumnji da zapošljava djecu

Taj proizvođač pametnih uređaja priopćio je da je utvrdio “ilegalne prakse zapošljavanja” u Dongguan Shinyang Electronicsu, koji za nejga proizvodi dijelove za mobilne telefone. Iz Samsunga dodaju i da tijekom tri nadzora provedena od 2013. godine nisu naišli na djecu-radnike u toj kineskoj kompaniji. Posljednji nadzor proveden je 25. lipnja.

“Kineske vlasti također istražuju taj slučaj”, stoji u priopćenju Samsunga, u kojem se kaže i da će biti prekinute sve veze s tim dobavljačem pokaže li se da su te optužbe bile točne. “Ako istrage pokažu da je dobavljač zaista zapošljavao djecu nezakonito, Samsung će trajno zaustaviti poslovanje s tim dobavljačem u skladu sa svojm politikom nulte tolerancije na dječji rad“, navodi se u priopćenju.

Iz Dongguan Shinyang nisu bili dostupni za komentar, kao niti u južnokorejskoj kompaniji Shinyang Engineering, u čijem je Dongguang potpunom vlasništvu.

China Labor Watch, sa sjedištem u SAD-u, u četvrtak je optužio tu kinesku kompaniju da koristi dječji rad. Kako navodi u priopćenju, pronađeno je barem petoro djece koja su bez ugovora radila kod tog dobavljača.

Samsung od dobavljača zahtijeva da primjenjuju proces zapošljavanja koji uključuje intervjue licem u lice te korištenje skenera koji detektiraju lažne osobne isprave, kako bi se osiguralo da se ne zapošljavaju djeca. No, China Labor Watch kaže da je Samsungov sustav nadzora neučinkovit.

Podijeli

Odgovori

Top