Samuel Žbogar – pitanje NLB-a biti će riješeno do kraja listopada

Samuel Žbogar – pitanje NLB-a biti će riješeno do kraja listopada

– U Bohinju je dogovoreno da se preko ovlaštenih predstavnika dviju vlada rješenje traži i nađe. I dalje tražimo rješenja u okviru roka koji su postavili premijeri i nadamo se da ćemo uspjeti, – rekao je.

Odbio je iznijeti pojedinosti i rekao: „Reći nešto više u sadašnjem trenutku ne bi bilo konstruktivno.“

Žbogar je potvrdio da se na Bledu, gdje je razgovarao s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem, sastao i s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svenom Alkalajem, no s njime nije razgovarao o pitanju Ljubljanske banke.

Slovenija želi problem bivših štediša Ljubljanske banke s prostora bivše Jugoslavije rješavati u sklopu sukcesije stare devizne štednje u okviru baselske Banke za međunarodna poravnanja.

Ljubljana očekuje slobodan rad slovenskih banaka u Hrvatskoj

Stajališta Slovenije oko sukcesije jasna su i trenutačno se rješavanje pitanja devizne štednje i rada Ljubljanske banke odvija samo s Hrvatskom u sklopu završetka njenih pregovora s Europskom unijom, rekao je Žbogar.

Ljubljana i dalje očekuje da se slovenskim bankama u Hrvatskoj omogući slobodan rad u Hrvatskoj, kako bi se zatvorilo pregovaračko poglavlje Hrvatske s EU-om o slobodnom protoku kapitala (poglavlje IV), ponovio je.

Žbogar nije želio konkretno odgovoriti na pitanje slovenske novinarke o mogućem zahtjevu Ljubljane da joj Zagreb u okviru sukcesijskog postupka vrati iznos od gubitaka Istarskih željeznica. Taj je dug pokrilo Željezničko poduzeće Ljubljana u vrijeme bivše Jugoslavije kad su slovenske željeznice upravljale prugama u Istri.

– Ne bih govorio o tim stvarima. Mislim da će stvari uskoro biti jasne i da ćemo naći rješenja, – rekao je Žbogar.

Podijeli

Odgovori

Top