Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Savjeti! Kako se mogu registrirati obrt ili tvrtka u EU?

Mali poduzetnik u EU-u kvalifi cira se kao onaj koji godišnje obrće od 2 do 10 milijuna eura i zapošljava od 10 do 50 ljudi, dok srednji poduzetnici obrću do 50 milijuna eura i zapošljavaju do 250 radnika. Želite da je vaše poduzeće jedno od 23 milijuna malih i srednjih poduzeća u EU?

Mali poduzetnik u EU-u kvalifi cira se kao onaj koji godišnje obrće od 2 do 10 milijuna eura i zapošljava od 10 do 50 ljudi, dok srednji poduzetnici obrću do 50 milijuna eura i zapošljavaju do 250 radnika. Želite da je vaše poduzeće jedno od 23 milijuna malih i srednjih poduzeća u EU?

Znači, radi se o velikom tržištu s 500 milijuna potencijalnih kupaca gdje mala i srednja poduzeća čine osnovu poduzetništva. 23 milijuna malih i srednjih poduzeća u Uniji čine 75 milijuna radnih mjesta i 99 posto svih poduzeća. Na temelju načela “prvo misliti na malo”, EU kreira pravila o državnim potporama koja uzimaju u obzir potrebe malih i srednjih poduzeća. EU definicija malih i srednjih poduzeća obuhvaća i obrtnike: „Poduzeće je bilo koje tijelo koje se bavi nekom gospodarskom aktivnosti, bez obzira na svoj pravni oblik.”

Oko 99% svih privrednih subjekata u EU-u čine mali i srednji poduzetnici, a oko 90% njih su tvrtke koje imaju do 10 zaposlenika.

Obrt ili tvrtka na prostoru čitave Europske unije mogu se registrirati pod istim uvjetima koji vrijede za trgovačka društva, odnosno samozaposlene osobe koje su državljani države u kojoj se žele registrirati. To je zajamčeno takozvanom slobodom poslovnog nastana – jednom od četiri temeljne slobode jedinstvenog tržišta. Više informacija o postupku registracije cije valja potražiti u državi u kojoj se planira pokrenuti poslovanje.

EU potiče edukaciju u školama o vrijednostima poduzetništva

Ženama i pripadnicima etničkih manjina koji žele pokrenuti vlastiti posao pruža potporu kreiranu prema njihovim potrebama.

Izvršna agencija za tržišno natjecanje i inovacije (EACI) upravlja mrežom centara koji pružaju podršku malim i srednjim poduzećima unutar i izvan Europske unije koja traže informacije o politikama i programima Europske unije.

Hrvatski će poduzetnici vrlo jednostavno moći osnivati tvrtke u drugim državama. U planu je donošenje uredbe o »europskom d.o.o.-u« čiji bi minimalni temeljni kapital trebao biti jedan euro.

Jeftino pokretanje posla potaknulo je njemačke poduzetnike da masovno otvaraju tvrtke u Velikoj Britaniji. U Njemačkoj je, minimalan temeljni kapital za osnivanje 25.000 eura, dok se u Velikoj Britaniji trgovačko društvo »limited – Ltd« može otvoriti već s 20 funti.

Njemačka je stoga mijenjala svoje zakone i omogućila da se d.o.o. može otvoriti s temeljnim kapitalom od jednog eura.

Želite li se naći u društvu europskih poduzetnika, pratite portal Profitiraj.hr!


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.