Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Saznajte sve o isplati mirovine iz III. mirovinskog stupa!

Osim što se razlikuju po tome što je III. mirovinski stup dobrovoljan, a I. i II. su obvezni i automatizirani zakonom, razlikuju se i po načinu isplate mirovine.

Dobrovoljna mirovinska štednja dobar je način nadogradnje kombinirane mirovine iz I. i II. mirovinskog stupa.  Osim što se razlikuju po tome što je III. mirovinski stup dobrovoljan, a I. i II. su obvezni i automatizirani zakonom, razlikuju se i po načinu isplate mirovine.

Isplata kombinirane mirovine iz I. i II. mirovinskog stupa

U I. mirovinski stup vaš poslodavac dužan je uplaćivati 15% vaše bruto plaće što je iznos koji je namijenjen za isplatu mirovina sadašnjih umirovljenika. Dakle, I. mirovinski stup temelji se na principu međugeneracijske solidarnosti. Za razliku od I. mirovinskog stupa, u II. mirovinski stup odlazi 5% vaše bruto plaće, namijenjene za isplatu vaše buduće mirovine.

Da bi vam se isplaćivala mirovina iz I. i II. mirovinskog stupa, potrebno je ostvariti pravo na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Potom se odlučujete o izboru mirovine iz oba stupa putem izjave koju potpisujete na šalteru REGOS-a. Nakon toga HZMO će odrediti vašu mirovinu iz prvog stupa, a REGOS nalaže obveznom mirovinskom fondu čiji ste član, da vašu kapitaliziranu štednju prebaci u mirovinsko osiguravajuće društvo s kojim je potrebno sklopiti ugovor o isplati mirovine iz II. stupa.

Mnogi ne znaju da je moguće birati društvo koji će upravljati vašom obveznom mirovinskom štednjom dok ste još uvijek u radnom odnosu i tako si osigurati pouzdanog partnera za vašu buduću mirovinu. U Republici Hrvatskoj djeluje nekoliko društava, a jedno od njih je Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskom fondovima koji već 20 godina upravlja obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima svojih osiguranika, a svoj rad temelji na principima sigurnosti, tradicije, znanja i visokoj razini profesionalnosti.

Posebnosti isplate mirovine iz III. stupa ili zašto se dobrovoljna mirovinska štednja isplati?

Unutar dobrovoljne mirovinske štednje možete štedjeti samostalno, ili za vas može štedjeti poslodavac. Sami birate koliko ćete i u kojem ritmu uplaćivati, a na osnovu uplaćenog novca država će vam svake godine uplatiti još 15% poticaja do maksimalno 750 kuna godišnje. Ukoliko se odlučite na dobrovoljnu mirovinsku štednju, potrebno je postati član dobrovoljnog mirovinskog fonda. Jedan od dobrovoljnih mirovinskih fondova čiji član možete postati je Raiffeisen dobrovoljni mirovinski fond koji ima zadatak investirati uplaćena sredstva s ciljem ostvarenja povećanja vrijednosti vaše imovine i osiguranja isplate mirovine.

Kada se radi o dobrovoljnoj mirovinskoj štednji pravila o isplati mirovine su značajno drugačija negoli kod obvezne mirovinske štednje. Jedini uvjet za isplatu mirovine je navršenih 55 godina starosti za one koji su ugovor o članstvu sklopili nakon 01. siječnja 2019., odnosno navršenih 50 godina starosti za one koji su taj ugovor sklopili prije 31.12.2018. godine.

Dakle, vama se može početi isplaćivati mirovina iz dobrovoljne mirovinske štednje dok ste još uvijek u radnom odnosu i iako niste stekli uvjete za starosnu mirovinu. Vjerojatno će vas zanimati činjenica da vam se može, ukoliko to želite, odjednom isplatiti maksimalno 30% sredstava kapitaliziranih na vašem osobnom računu.

Kakvu isplatu odabrati?

Isplatu mirovine iz trećeg stupa možete birati putem društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, mirovinskog osiguravajućeg društva ili putem društva za životno osiguranje.

Ako ste odabrali opciju društva za upravljanje obveznim i mirovinskim fondovima možete ugovoriti isplatu u razdoblju od 5 do 15 godina dinamikom koju odaberete (mjesečno, tromjesečno, dva puta godišnje ili jednom godišnje), do 100.000 kn, neovisno o ukupnom iznosu na računu. Preostali iznos isplaćivat će se putem mirovinskog osiguravajućeg društva ili društva za životno osiguranje. U slučaju smrti zakonski nasljednici nasljeđuju ostatak novaca na računu jednokratno.

Ako ste odabrali opciju mirovinskog osiguravajućeg društva, možete osim privremene mirovine, ugovoriti i doživotnu mirovinu. Period isplate privremenih mirovina je od 5 do 20 godina, a doživotne mirovine isplaćuju se dok ste živi vama ili vašim nasljednicima, ovisno o tome koju ste mirovinu odabrali. 


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.