Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Turizam

Sedam odličnih mladih malvazija u Zagrebu dočaralo berbu 2022.

Od 43 mlade malvazije pristigle na odabir za masterclass, stručna komisija odabrala je njih sedam s različitih područja Istre koje najbolje dočaravaju berbu 2022.

Kad iza sebe imate vrlo zahtjevnu vinogradarsku godinu s izraženim sušnim razdobljem i odlična mlada vina iznimnog potencijala, tada ste ispekli zanat i pravi ste majstori u podrumu. Upravo je to potvrđeno na masterclassu malvazija sa šest terroira Istre, tradicionalno održanom sredinom veljače u zagrebačkom hotelu Esplanade u sklopu Vinistrinog En primeura.

Od 43 mlade malvazije pristigle na odabir za masterclass, stručna komisija odabrala je njih sedam s različitih područja Istre koje najbolje dočaravaju berbu 2022. I to nije bio nimalo lagan zadatak, istaknuo je dr. sc. Kristijan Damijanić s Poljoprivrednog odjela u Poreču, Veleučilišta u Rijeci, jer su sva vina bila iznimne kvalitete za ovako ranu fazu.

„Od početka godine padalina je bilo od 40 do 50 posto manje nego inače, a neki su proizvođači navodnjavali vinograde u izrazito sušnom razdoblju. Tek je sredinom kolovoza palo pedesetak litara kiše što je pospješilo dozrijevanje i smanjilo gubitke od suše. Temperature su bile nešto više od prosjeka, bez temperaturnih ekstrema. Nakon cvatnje odvijanje fenofaza bilo je nešto ranije od uobičajenog uključivši i nešto raniju berbu“, zaključio je Damijanić.

Vrlo ugodne, balansirane, pitke…

Sommelier Filip Savić istaknuo je kako je svaka od sedam odabranih mladih malvazija već u ovoj ranoj fazi vrlo ugodna za konzumaciju.

„Mlade malvazije imaju prepoznatljivu sortnu aromu, balansirane su, lijepe svježine koja traje, pitke su, užitne s velikim potencijalom starenja“, rekao je Savić.

Južna Istra predstavila se malvazijom rovinjske vinarije Vivoda žuto-zelene boje, intenzivnih cvjetnih i voćnih mirisa s notama citrusa i korice limete, ugodna i dugotrajna okusa s laganom i vrlo ugodnom gorčinom bagrema.

Boje zapadne Istre branile su mlade malvazije velikog proizvođača Agrolagune na čelu s Josipom Barišićem te mladog vinara Ivana Kaduma iz okolice Poreča. Prva sjajno-žute boje, gusta, puna, mirisa tropskog voća, nota zelene jabuke i primorskog bilja, ugodne gorčine, zaobljena i vrlo pitka, a druga citrusna s aromom limete, blagog mirisa akacije, vinogradarske breskve i aromatičnog bilja, vrlo kompleksna za ranu fazu, lijepe svježine koja traje, pitka.

Frankovićeva malvazija berbe 2022. iz sjeverne i sjeverozapadne Istre punija je, dublja, mirisa zrelog voća, breskve, jabuke, marelice, banane… Zrela, intenzivnog mirisa i okusa, zaobljena, trajna, bogata, velikog potencijala za starenje. S istog područja je i Deškovićeva mlada malvazija zelenkasto-žute boje, voćnih mirisa breskve, jabuke, agruma, biljnih nota mente i ružmarina, harmoničnog okusa, ugodne svježine.

Centralna Istra predstavila se mladom malvazijom vinarije Valenta zelenkasto-žute boje, kompleksnog mirisa zrelijeg voća jabuke, breskve marelice, voćnog harmoničnog okusa, ugodne svježine, dok Benazićeva malvazija iz vinograda u istočnoj Istri miriše na akaciju i bazgu s notama mente i čajevca, skladnog je okusa, dobro izbalansirana, vrlo ugodne svježine. 

Fantastično obavljen posao

„Masterclass i 11. izdanje En primeura pokazalo je kako i ove godine imamo odlične mlade malvazije, ali i vrhunske vinare koji imaju puno utakmica u nogama pa im ni prošlogodišnja suša nije utjecala na iznimnu kvalitetu vina“, zaključio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, uz čestitke kolegama na fantastično obavljenom poslu.

Na tradicionalnom premijernom kušanju mladih malvazija predstavilo se više od šezdeset vinara, među kojima su bila najpoznatija imena istarske vinske scene, ali i mladi vinari čije vrijeme tek dolazi.Fotografije Merlo De Graia


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.