Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Šefica Pravosudne akademije isplaćivala najveće plaće u državnoj upravi

Ivana Goranić imala je plaću od 20 tisuća kuna, a sad je pred otkazom. U posljednjih par mjeseci, otkako je razotkrivena, ravnateljica je imala više izlaznih strategija. Najprije se kandidirala za pučkog pravobranitelja, ali nije izabrana. Zatim je pokušala prijeći u Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

Ivana Goranić imala je plaću od 20 tisuća kuna, a sad je pred otkazom. U posljednjih par mjeseci, otkako je razotkrivena, ravnateljica je imala više izlaznih strategija. Najprije se kandidirala za pučkog pravobranitelja, ali nije izabrana. Zatim je pokušala prijeći u Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

Upravno vijeće Pravosudne akademije napokon je pokrenulo postupak razrješenja ravnateljice Ivane Goranić jer je zaposlenicima isplaćivala veće plaće od zakonom propisanih, i to bez suglasnosti samog Vijeća.

Jutarnji list javlja kako su svih 33 zaposlenika Akademije imali, suprotno svim pravilima, najveće plaće u državnoj upravi. Ravnateljica je tu odluku očito donijela iza leđa članova Upravnog vijeća, istaknutih pravnih stručnjaka na čelu s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom, glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, njegovim zamjenikom Draganom Novoselcem i predsjednikom Državnog sudbenog vijeća Rankom Marijanom. Oni tvrde da nisu znali što radi ravnateljica i da su za tolike plaće doznali iz dnevnih novina.

“Tražili smo nadzor pa reviziju i kad smo dobili nalaz Revizije, više nije bilo razloga za njezin ostanak”, kaže za Jutarnji izvor u Vijeću.

No, postoji i druga verzija.

“Ivana Goranić nije smijenjena, nego je sama tražila raskid ugovora”, kaže drugi sugovornik. U posljednjih par mjeseci, otkako je razotkrivena, ravnateljica je imala više izlaznih strategija. Najprije se kandidirala za pučkog pravobranitelja, ali nije izabrana. Zatim je pokušala prijeći u Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

No, Vijeće nije dalo suglasnost, a odluku o pokretanju razrješenja ubrzalo je i uvjetno mišljenje Državne revizije koja je utvrdila da je Goranić zaposlenicima isplaćivala plaće veće od zakonom propisanih. Baš svakom zaposlenom u Pravosudnoj akademiji ravnateljica je dodijelila, kako je utvrdila Revizija, koeficijent veći od propisanog Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova.

Stručni savjetnik imao je plaću oko 1500 kuna veću od kolege koji radi isti posao u nekom od ministarstava. Plaća tajnika Akademije i više je nego dvostruko veća od tajnika nekog ministarstva. A njihova je ravnateljica dobivala plaću kao i zamjenici ministara, koja je oko 8000 kuna bruto veća od plaće dekana.

Napisao

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.