Šefica Pravosudne akademije isplaćivala najveće plaće u državnoj upravi

Šefica Pravosudne akademije isplaćivala najveće plaće u državnoj upravi

Upravno vijeće Pravosudne akademije napokon je pokrenulo postupak razrješenja ravnateljice Ivane Goranić jer je zaposlenicima isplaćivala veće plaće od zakonom propisanih, i to bez suglasnosti samog Vijeća.

Jutarnji list javlja kako su svih 33 zaposlenika Akademije imali, suprotno svim pravilima, najveće plaće u državnoj upravi. Ravnateljica je tu odluku očito donijela iza leđa članova Upravnog vijeća, istaknutih pravnih stručnjaka na čelu s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom, glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, njegovim zamjenikom Draganom Novoselcem i predsjednikom Državnog sudbenog vijeća Rankom Marijanom. Oni tvrde da nisu znali što radi ravnateljica i da su za tolike plaće doznali iz dnevnih novina.

“Tražili smo nadzor pa reviziju i kad smo dobili nalaz Revizije, više nije bilo razloga za njezin ostanak”, kaže za Jutarnji izvor u Vijeću.

No, postoji i druga verzija.

“Ivana Goranić nije smijenjena, nego je sama tražila raskid ugovora”, kaže drugi sugovornik. U posljednjih par mjeseci, otkako je razotkrivena, ravnateljica je imala više izlaznih strategija. Najprije se kandidirala za pučkog pravobranitelja, ali nije izabrana. Zatim je pokušala prijeći u Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

No, Vijeće nije dalo suglasnost, a odluku o pokretanju razrješenja ubrzalo je i uvjetno mišljenje Državne revizije koja je utvrdila da je Goranić zaposlenicima isplaćivala plaće veće od zakonom propisanih. Baš svakom zaposlenom u Pravosudnoj akademiji ravnateljica je dodijelila, kako je utvrdila Revizija, koeficijent veći od propisanog Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova.

Stručni savjetnik imao je plaću oko 1500 kuna veću od kolege koji radi isti posao u nekom od ministarstava. Plaća tajnika Akademije i više je nego dvostruko veća od tajnika nekog ministarstva. A njihova je ravnateljica dobivala plaću kao i zamjenici ministara, koja je oko 8000 kuna bruto veća od plaće dekana.

Podijeli

Odgovori

Top