Seminar na temu lažnih vijesti

Iz Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu pozivaju na seminar na temu lažnih vijesti, koji će se održati u Kući Europe u Zagrebu (Augusta Cesarca 6), u četvrtak, 25. svibnja od 14.30 do 17.30 sati.

Program:

14:30 – 14:45 Uvodna riječ, Violeta Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj

14:45 – 15:15 Lažne vijesti i (društveni) mediji – identifikacija, odgovornost i regulacija, dr. sc. Marko Milosavljević, Sveučilište u Ljubljani

Iako lažne vijesti nisu nova pojava, procesi digitalizacije i fragmentacije medija radikalno uvećavaju ovaj problem. Izlaganje će se usredotočiti na tri ključne dimenzije:

  1. (pokušaj) identifikacije i definicije lažnih vijesti;
  2. reakcija medija, novinara i društvenih medija u svjetlu odgovornosti kroz samoregulaciju;
  3. pitanje propisa.

15.15 – 16.00 Njemačka: nacrt zakona o sprječavanju lažnih vijesti i govora mržnje na društvenim mrežama, Daniel Moßbrucker, Reporteri bez granica

Ljudi širom svijeta raspravljaju o mogućem utjecaju lažnih vijesti na demokratski diskurs. Hoće li one uništiti naše rasprave? Ili je to samo pojava koja će nestati nakon što društvene mreže implementiraju mjere za suočavanje s njima?

Daniel Moßbrucker predstavit će kako se pojam lažnih vijesti sve više koristi da se strateški diskreditira medije i novinare – i suprotstavi slobodi izražavanja u online svijetu.

Predstavljajući najnovije istraživanje o lažnim vijestima i nacrt njemačkog zakona o sprječavanju lažnih vijesti i govora mržnje na društvenim mrežama, Moßbrucker poziva na raspravu i predstavlja moguće načine rješavanja problema bez ugrožavanja slobode izražavanja.

16:00 – 16:15 Stanka za kavu

16:15 – 17:00 Lažne vijesti ili istinita priča? Alexandre Alaphilippe, Saper Vedere, Belgija

Razumijevanje konteksta vijesti u 21. stoljeću i koje nove paradigme taj kontekst donosi u našim demokratskim društvima važnije je nego ikada za kreatore politike.

Na ovom predavanju istražujemo kako javnost i mediji mogu prepoznati što je stvarno, a što nije – jesu li lažne vijesti doista lažne? Kako se strategije propagande upotrebljavaju danas?

Uz inovativne alate za analizu podataka, raspravljat će se o tome je li doista moguće raspoznati činjenice od lažnih informacija u digitalnom dobu.

17:00 – 17:30 Lažne vijesti u Hrvatskoj, Saša Leković, Hrvatsko novinarsko društvo

U kojem se obliku i na kojim platformama pojavljuju lažne vijesti u hrvatskom komunikacijskom prostoru?

Koji su izvori i modeli promocije lažnih vijesti, koja je sve šteta od njihova širenja te kako se protiv te pojave boriti?

Na kraju svakog izlaganja predviđeno je vrijeme za pitanja i diskusiju.

Detaljan program i kratki životopisi govornika nalaze se u Seminar za medije o lažnim vijestima, 25.5. Kuća Europe Zg.

Podijeli

Odgovori

Top