Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Šest načina kako smanjiti stres

Kada ste opušteni, disanje i otkucaji srca se usporavaju, a um se bistri.

Aerobna tjelovježba, u bilo kojem obliku, povezana je sa smanjenjem biološke reakcije na stres i osjećajem smirenosti.

1. Pronađite male načine da osjetite kontrolu

Kad piloti upravljaju avionom kroz oluju, njihova pažnja je intenzivno usmjerena na posao koji obavljaju. Oni doživljavaju fiziološko uzbuđenje koje definira stres, ali ne označavaju situaciju kao stresnu. Već su to radili i znaju što mogu očekivati. Imaju kontrolu.

S druge strane, ako ste putnik, nije vam ugodno, ali ne možete ništa napraviti. Pod stresom ste. Trik u ovakvim situacijama je u tome da se osjećate kao da imate kontrolu, kako biste nepoznatu situaciju učinili poznatom, kaže dr. Sternberg. Pogledajte članove kabinskog osoblja – oni imaju iskustva da prepoznaju u kakvoj je opasnosti avion. Ako izgledaju smireno i vi ćete se osjećati smirenije.

Isto tako, ako vam stres predstavljaju projekti ili zadatci u nadolazećem tjednu, prvo krenite s onima koje možete brzo završiti. Dok budete označavali postignuća, počet ćete osjećati kontrolu i vaš će stres nestati.

2. Uzmite pauze i radite stvari koje je vas smiruju

Naravno, ne možete sve kontrolirati. Ali, ako stresne trenutke prekidate onim mirnijima, ‘možete umanjiti taj utjecaj’. I lakše je nego što mislite postići pozitivne rezultate.  Odvratite pažnju nečim što smatrate umirujućim: kuhajte, pletite, gledajte komediju ili crtajte, dodaje dr. Sternberg.

3. Potražite društvo

Nazovite brata ili sestru, pozovite prijatelja na šalicu čaja i savjet, pošaljite buket baki. To je vrijedan trud koji vas može smiriti. Društvo je odličan lijek za stres.

4. Jedite hranjivu hranu

Ako prolazite kroz stresno razdoblje, pokušajte pobijediti poriv da posegnete za slatkišima i čipsom. Dajte prednost zasitnoj, uravnoteženoj hrani bogatoj hranjivim tvarima koja će vam dati potrebnu energiju.

5. Krećite se

Aerobna tjelovježba, u bilo kojem obliku, povezana je sa smanjenjem biološke reakcije na stres i osjećajem smirenosti. Vježba ne mora biti naporna. Hodanje oslobađa endorfine koji mogu umiriti nervozan um. Čak i pola sata dnevno može ublažiti nesanicu, koja je i pokretač i simptom stresa.

6. Vježbajte svjesno opuštanje

Opuštanje je suprotno od stresa. Kada ste opušteni, disanje i otkucaji srca se usporavaju, a um se bistri. Opuštanje možete postići pomoću raznih tehnika, uključujući jogu, meditaciju i jednostavne vježbe opuštanja, piše Real Simple.

Izvor: 24sata.hr

Pročitajte još:

Poduzeća

Selidbom na novu lokaciju Poliklinika Aviva, koja godišnje pruža usluge za preko 60.000 pacijenata, postaje najveća i najmodernija te tehnički najopremljenija privatna poliklinika na...

Edukacija

Povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske, održana je svečana dodjela knjiga japanske zaklade za razvoj društva – The Nippon Foundation...

Poduzeća

Najsnažniji hrvatski brand - Zvijezda majoneza - neizostavan je dodatak brojnim jelima, a otkad se počela industrijski proizvoditi 1959. godine u tadašnjoj Tvornici ulja...

Industrija

Prema Strategiji EU za tekstil i odjeću u idućih deset godina tvrtke će morati uložiti resurse u primjenu novih tehnologija s naglaskom na digitalizaciju,...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.