Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Šest načina kako smanjiti stres

Kada ste opušteni, disanje i otkucaji srca se usporavaju, a um se bistri.

Aerobna tjelovježba, u bilo kojem obliku, povezana je sa smanjenjem biološke reakcije na stres i osjećajem smirenosti.

1. Pronađite male načine da osjetite kontrolu

Kad piloti upravljaju avionom kroz oluju, njihova pažnja je intenzivno usmjerena na posao koji obavljaju. Oni doživljavaju fiziološko uzbuđenje koje definira stres, ali ne označavaju situaciju kao stresnu. Već su to radili i znaju što mogu očekivati. Imaju kontrolu.

S druge strane, ako ste putnik, nije vam ugodno, ali ne možete ništa napraviti. Pod stresom ste. Trik u ovakvim situacijama je u tome da se osjećate kao da imate kontrolu, kako biste nepoznatu situaciju učinili poznatom, kaže dr. Sternberg. Pogledajte članove kabinskog osoblja – oni imaju iskustva da prepoznaju u kakvoj je opasnosti avion. Ako izgledaju smireno i vi ćete se osjećati smirenije.

Isto tako, ako vam stres predstavljaju projekti ili zadatci u nadolazećem tjednu, prvo krenite s onima koje možete brzo završiti. Dok budete označavali postignuća, počet ćete osjećati kontrolu i vaš će stres nestati.

2. Uzmite pauze i radite stvari koje je vas smiruju

Naravno, ne možete sve kontrolirati. Ali, ako stresne trenutke prekidate onim mirnijima, ‘možete umanjiti taj utjecaj’. I lakše je nego što mislite postići pozitivne rezultate.  Odvratite pažnju nečim što smatrate umirujućim: kuhajte, pletite, gledajte komediju ili crtajte, dodaje dr. Sternberg.

3. Potražite društvo

Nazovite brata ili sestru, pozovite prijatelja na šalicu čaja i savjet, pošaljite buket baki. To je vrijedan trud koji vas može smiriti. Društvo je odličan lijek za stres.

4. Jedite hranjivu hranu

Ako prolazite kroz stresno razdoblje, pokušajte pobijediti poriv da posegnete za slatkišima i čipsom. Dajte prednost zasitnoj, uravnoteženoj hrani bogatoj hranjivim tvarima koja će vam dati potrebnu energiju.

5. Krećite se

Aerobna tjelovježba, u bilo kojem obliku, povezana je sa smanjenjem biološke reakcije na stres i osjećajem smirenosti. Vježba ne mora biti naporna. Hodanje oslobađa endorfine koji mogu umiriti nervozan um. Čak i pola sata dnevno može ublažiti nesanicu, koja je i pokretač i simptom stresa.

6. Vježbajte svjesno opuštanje

Opuštanje je suprotno od stresa. Kada ste opušteni, disanje i otkucaji srca se usporavaju, a um se bistri. Opuštanje možete postići pomoću raznih tehnika, uključujući jogu, meditaciju i jednostavne vježbe opuštanja, piše Real Simple.

Izvor: 24sata.hr


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.