Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sigurna online kupovina u doba blagdana – što činiti, a što izbjeći

Kupovina putem interneta sve je popularnija aktivnost, posebno u doba blagdana, jer korisnicima omogućava da iz udobnosti svog doma uspoređuju cijene i ponude u online trgovinama. Stručnjaci tvrtke Trend Micro napravili su popis stvari koje treba činiti i koje treba izbjegavati tijekom internetske kupovine.

Kupovina putem interneta sve je popularnija aktivnost, posebno u doba blagdana, jer korisnicima omogućava da iz udobnosti svog doma uspoređuju cijene i ponude u online trgovinama. Stručnjaci tvrtke Trend Micro napravili su popis stvari koje treba činiti i koje treba izbjegavati tijekom internetske kupovine.

Prvo pravilo kojeg se moramo pridržavati pri blagdanskoj kupovini putem interneta je da to ne radimo na javnim mjestima, putem nezaštićenih bežičnih mreža jer tako riskiramo da nam hakeri ukradu osobne podatke. Isto vrijedi i za računala za pristup internetu na javnim mjestima (kao što su internetski kafići, knjižnice i tome slično) – svaki put kad se na Internet logiramo putem nekog od takvih terminala naši privatni podaci postaju izloženi javnosti. Zato, ako želite opušteno kupovati putem interneta – uvijek to radite putem sigurnosno zaštićenih mreža.

Internetski kriminalci služe se tipfelerima i pogreškama u pisanju koje korisnici često čine dok traže određeno mrežno odredište, kako bi ih naveli na opasnu web stranicu koja učinkovito oponaša originalnu. Zato, kad kupujete putem interneta uvijek se koristite bookmark oznakama i službenim mobilnim aplikacijama kako biste tijekom pristupa nekoj online trgovini smanjili rizik da završite na mrežnom odredištu nekog prevaranta.

Tijekom šopinga na internetu često možemo naići na razne popuste i promotivne ponude. Pri tome je važno izbjegavati ponude koje se čine predobrima da bi bile istinite, jer postoji velika vjerojatnost da je tu riječ o nekoj novoj prijevari internetskih kriminalaca. Kako se od toga možemo zaštiti? Prvo, kupujmo samo u renomiranim trgovinama i kod pouzdanih prodavača, koji uvjete poslovanja i pravila kupovine iznose na jasan i vidljiv način. Postavljanje QR kodova koji kupce izravno upućuju na posebne ponude i promotivne akcije u posljednje vrijeme je sve popularnija aktivnost. Međutim, prije nego što kliknete na takav kod i skenirate ga, provjerite ga, jer se može dogoditi da je na mjesto na kojem ste ga našli postavljen s namjerom da vas navede da na svoj mobilni uređaj preuzmete neki opasan softver. Nakon što smo provjerili sam QR kod, moramo obratiti pozornost i na druge pojedinosti kao što su njegov opis, tržišna marka koju predstavlja i mjesto gdje je postavljen – QR kod otisnut u časopisu pouzdaniji je od onog kojeg možemo naći na nekom letku.

Prilikom plaćanja putem interneta trebali bismo izbjegavati metode koje nam ne pružaju dovoljnu sigurnost i zaštitu. U tom smislu, plaćanje kreditnim karticama i putem usluge

PayPal, sigurna je metoda. Usto, možemo na svoj uređaj instalirati dodatni sigurnosni softver i koristiti se funkcijama blokiranja te se i na taj način zaštititi od prijevara internetskih kriminalaca.

Tijekom internetske kupovine iznimno je važno zaštititi vlastito okruženje. Čak i kad posjećujemo samo pouzdana mrežna odredišta i online trgovine i koristimo se bookmark oznakama, vanjski faktori – kao što je uporaba zaraženog računala – mogu imati poguban utjecaj na našu sigurnost. Stoga je zaštita svih aspekata našeg digitalnog života – nužna. Instalacija sigurnosnog softvera koji će nas zaštititi od prijetnji i koji će blokirati naš ukradeni ili izgubljeni uređaj, temeljni je preduvjet. Usto, ne smijemo zaboraviti koristiti se složenim lozinkama i softverom za upravljanje lozinkama. Isto tako, važno je uvijek pročitati uvjete kupovine u online trgovinama koje koristite – prije nego što samu kupnju obavite.

Više pojedinosti o sigurnoj kupovini putem interneta možete pročitati ovdje.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.