Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Šimičić: Ušteđeni novac uložio sam u tvrtku. Nakon nekoliko mjeseci sve uloženo se vratilo!

Mladi poduzetnik Kristijan Šimičić iz Osijeka pokrenuo je svoju tvrtku Edukos usred financijske krize. Od dostave kruha, preko prodaje parfema, konobarenja, financijskog savjetovanja pa do vlastitog biznisa. Uz mnogobrojne poslove koje je istovremeno radio, uspjevao je sve četiri godine fakulteta biti među 10% najuspješnijih studenata na godini.

Mladi poduzetnik Kristijan Šimičić iz Osijeka pokrenuo je svoju tvrtku Edukos usred financijske krize. Od dostave kruha, preko prodaje parfema, konobarenja, financijskog savjetovanja pa do vlastitog biznisa. Uz mnogobrojne poslove koje je istovremeno radio, uspjevao je sve četiri godine fakulteta biti među 10% najuspješnijih studenata na godini.

Još od ranog djetinjstva pokazivao je poduzetnički potencijal što se nastavilo u osnovnoj i srednjoj školi sve do fakulteta. S 18 godina upisuje Ekonomski fakultet u Osijeku i u isto vrijeme pokreće svoj prvi ozbiljniji posao, dostavu kruha od pekare do kućnog praga u tri godine. Iskušao sam se i u poslu proizvodnje i prodaje suhomesnatih proizvoda, ali zbog malih količina taj posao nije bio jako isplativ.

“S tadašnjim cimerom sam dvije godine vodio lokalni portal koji je u konačnici počeo biti i profitabilan. Također, dvije sam godine prodavao parfeme i narukvice i od toga lijepo zarađivao. Nadalje, od osamnaeste do dvadesete godine sam radio kao konobar u lokalnom kafiću tijekom ljeta i vikendima kada nisam bio na fakultetu te s 19 godina počinjem raditi za tvrtku Finvest kao financijski savjetnik za fizičke osobe. Godinu dana nakon toga zapošljavam se u HT-u kao prodajni agent gdje ostajem par mjeseci sve do ponude radnog mjesta asistenta u Metronet telekomunikacijama koje mi je bilo zadnje radno mjesto prije zaposlenja u vlastitoj tvrtki – Edukosu. Uz mnogobrojne poslove koje sam istovremeno radio, uspjevao sam sve četiri godine fakulteta biti među 10% najuspješnijih studenata na godini, a taj uspjeh sam zadržao i na petoj godini na kojoj se trenutno nalazim.” objašnjava Šimičić.

Uvidio priliku u području usluga edukacija i odlučio se na pokretanje tvrtke Edukos

Nakon završene treće godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku promatrao je što se događa u okruženju, kakve se prilike pojavljuju koje bi mogao iskoristiti. Smatrao se dovoljno zrelim i hrabrim, drugi su govorili i „ludim“, da se usudim upustiti u poduzetničke vode u vrijeme kada se svakodnevno veliki broj tvrtki zatvara.

“Uvidio sam priliku u području usluga, odnosno edukacije i odlučio se na pokretanje tvrtke Edukos – centra edukacije i marketing agencije, u listopadu 2010. godine koja se bavi pružanjem usluga edukacija i poduka osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima u Osijeku i bližoj okolici u vidu matematičkih, ekonomskih i svih ostalih predmeta s kojima imaju problema” dodaje Šimičić.

No, nije sve išlo glatko.

Prije pokretanja posla, zahvaljujući mnogobrojnim poslovima koje je radio prije i za vrijeme studiranja te navikama štednje novca, raspolagao je s početnim kapitalom od nekoliko tisuća eura.

“Jedan dio novca sam uložio u tvrtku no ubrzo, nakon samo nekoliko mjeseci sve uloženo sam vratio i tvrtka je krenula poslovati s dobiti. U početku mi je najteže bilo okupiti tim kvalitetnih suradnika, a nakon nekoliko preslagivanja unutar tima uspio sam okupiti kvalitetan tim kojeg danas čine četiri magistra i 5 studenata (uključujući mene) koji su pri završetku svojih fakulteta. Osim kvalitetnog tima ljudi dosta teško je bilo izgraditi imidž tvrtke jer su na tržištu već postojala dva jaka konkurenta koje smo jako dobro proučavali prije i tijekom osnutka tvrtke te se trudili biti nešto drugačiji i kvalitetniji u poslu koji radimo.” kaže Šimičić.

Kompletan intervju pročitajte na portalu Poduzetnistvo.org


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.