Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sindikati i udruge traže objavu studije monetizacije autocesta [VIDEO]

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić najavio je da će uskoro pokrenuti prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o monetizaciji autocesta, što je nazvao inicijativom od nacionalnog interesa.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić najavio je da će uskoro pokrenuti prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o monetizaciji autocesta, što je nazvao inicijativom od nacionalnog interesa.

Predstavnici sindikalnih središnjica i udruga civilnog društva predali su danas Vladi zahtjev za pristup informacijama u vezi Studije o monetizaciji duga od autocesta i njihovo davanje u dugoročnu koncesiju, tražeći provedbu kvalitetne javne rasprave i objavu svih relevantnih informacija.

Ističu da su autoceste javna imovina u koju su građani izravno uložili oko 15 milijardi kuna, pa stoga moraju biti informirani o svim aspektima studije.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić najavio je da će uskoro pokrenuti prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o monetizaciji autocesta, što je nazvao inicijativom od nacionalnog interesa. Tražimo da Vlada dokaže da će monetizacijom biti ostvareni pozitivni učinci na proračun, razvoj, okoliš i javni interes, a što se može provjeriti jedino putem referenduma, rekao je.

[infopunkt 7291 6]

Po njemu, monetizacija autocesta nije dobro rješenje jer je to zapravo prodaja autocesta na 30 do 50 godina, pa bi Vlada trebala dokazati da su ispitana sva druga rješenja i predloženo najpovoljnije. Nije dobro da autoceste koje su temelj budućeg razvoja dajemo u koncesiju, ustvrdio je Stanić dodavši kako će Hrvatska time na dulji rok izgubili suverenitet nad njima.

[infopunkt 7291 2]

Prema predviđenim cijenama za davanje u koncesiju, Hrvatska bi zaradila od 65 do 80 milijuna eura godišnje, čime se ne bi mogao otplatiti dug za autoceste, građani bi i dalje morali snositi sav rizik eventualno premalog prometa, a koncesionar bi izvlačio profit.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić poručio je Vladi da je već trebala objaviti studiju i pokrenuti javnu raspravu. Radi se o ogromnim iznosima na dugi rok, a projekt će nadživjeti mnoge od nas, pa postoji veliki koruptivni potencijal, upozorio je.

Javnost mora biti na transparentan način upoznata s tim, te raspravljati i odlučivati o tako važnom projektu. Tajenje dokumenata pobuđuje sumnju da se “nešto radi ispod stola”, rekao je Zelić i pozvao Vladu da objavi dokumente.

[infopunkt 7291 3]

U ime koordinacije sindikalnih središnjica Damir Jakuš je zatražio objašnjenje zašto je kao rješenje ponuđena baš monetizacija i koja je alternativa, odnosno koliko će građani sve to platiti i kako se namjerava potrošiti prikupljeni novac. Poučeni svim dosadašnjim lošim iskustvima strahujemo da bi dug mogao postati još i veći, upozorio je Jakuš.

[infopunkt 7291 4]

Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad najavio je intenzivniju suradnju udruga civilnog društva i sindikata kojom će se suprostaviti privatizaciji javne infrastrukture i usluga, te svega što dugoročno šteti hrvatskim građanima.

Netransparentnost studije nije slučajna i to je česta praksa, upozorio je. Nitko neće na 50 godina ući u posao u kojem će izgubiti, pa bi gubitke morali platiti građani iz proračuna ili višim cestarinama. Stvar je potpuno jasna – rizici su javni, a profiti privatni, kaže Celakoski.

Kada se uđe u takav aranžman penali za otkazivanje su enormni, pa bismo idućih 30 do 50 godina mogli postati taocima krajnje neodgovornosti Vlade u pokušaju krpanja proračuna. Tome se moramo suprotstaviti, jer idućih 13 Vlada neće moći o tome odlučivati, rekao je Celakoski.

[infopunkt 7291 5]

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.