Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sindikati traže da Milanović iz proračunske pričuve isplati učiteljima prijevoz [VIDEO]

Sindikati su danas zatražili da premijer Zoran Milanović na sutrašnju sjednicu Vlade uvrsti odluku o isplati prosinačkih troškova prijevoza učiteljima iz proračunske pričuve.

Sindikati su danas zatražili da premijer Zoran Milanović na sutrašnju sjednicu Vlade uvrsti odluku o isplati prosinačkih troškova prijevoza učiteljima iz proračunske pričuve.

Odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da se zbog trenutnog nedostatka novca isplata naknade za prijevoz zaposlenima u osnovnim školama odgodi do siječnja dovest će brojne učitelje u nezavidnu situaciju – ostat će u prosincu bez sredstava koja se kreću od par stotina kuna do čak 3.000 kuna, upozorio je predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

Za isplatu prijevoza zaposlenima u osnovnim školama potrebno je oko 24 milijuna kuna, koje bi se moglo naći u proračunskoj pričuvi, pa bi Milanović takvom odlukom ipak učiteljima olakšao proslavu Božićnih blagdana, kaže Stipić.

[infopunkt 7516 9]

Troškove prijevoza komentirao je i predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec.

[infopunkt 7516 8]

Naime, prosvjetari su i bez uskrate naknade za prijevoz financijski zakinuti – ostat će bez božićnice, a u prosinačkim plaćama neće dobiti uvećanje za prekovremeni, smjenski i dvokratni rad te rad vikendom, kao i plaćanje zamjene u razdoblju do 10 dana, što je također prebačeno na siječanj. To znači da će većina njih u prosincu primiti plaće manje za 100 do 500 kuna.

[infopunkt 7516 2]

Za manjak proračunskog novca za učitelje i nastavnike sindikalci smatraju odgovornim ministra znanosti, prosvjete i sporta Željka Jovanovića, jer nije na vrijeme predvidio potrebnu količinu novca za podmirenje svih obveza, a propustio je to ispraviti i u upravo prihvaćenom rebalansu proračuna.

Iako će srednjoškolski nastavnici naknade za prijevoz dobiti od svojih osnivača, Grada Zagreba i županija, Mihalinec je ogorčen na Jovanovića zbog neisplate uvećanja na plaće.

Mihalinec će prijaviti Jovanovića DORH-u zbog poticanja ravnatelja osnovnih i srednjih škola na kršenje zakona, a jučerašnje priopćenje MZOS-a, u kojem se ističe da će ipak biti isplaćen dar za djecu, nazvao je “licemjernim i niskim”.

[infopunkt 7516 4]

MZOS je trebao pripremiti novac za isplatu svih obveza, a ako ne znaju kolike su im obveze ministar Jovanović treba dati ostavku ili smijeniti sve u svojem Ministarstvu koji se bave financijama, poručio je Mihalinec.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Povećanje potrošnje zabilježeno je u skoro svim kategorijama, dok su građani pronašli načine za uštedu kroz kupnju na akcijama, usporedbu cijena i češće pripremanje...

Marketing i prodaja

Native Advertising Institut nagradio je Addiko banku za edukativni native serijal o uvođenju eura, kreiran u suradnji s NewsBarom

Financije

Globalna konzultantsko-revizorska tvrtka EY provela je opsežnu analizu europskog gospodarstva tijekom prvog tromjesečja 2023. i dala svoja predviđanja za ekonomska kretanja u tekućoj godini

Financije

Držanje novca u gotovini također nije isplativa opcija jer je i ona jednako pogođena inflacijom kao i štednja u banci pa se nameće pitanje...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.