Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim ratom

Ukinuta je “vruća linija” sa Južnom Korejom. Kim Jong-un obišao je jučer vojne snage i zatražio od njih da budu spremni “uništiti neprijatelje”.

Ukinuta je "vruća linija" sa Južnom Korejom. Kim Jong-un obišao je jučer vojne snage i zatražio od njih da budu spremni "uništiti neprijatelje".

Sjeverna Koreja objavila je danas da prekida sve sporazume o primirju s Južnom Korejom te ukida “vruću telefonsku liniju” s južnim susjedom, prenosi BBC. Vijest o prekidu svih mirovnih ugovora Pjongjang je objavio nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno prihvatilo Rezoluciju o pooštravanju sankcija Sjevernog Koreji zbog provođenja novog nuklearnog testa u veljači.

Prije toga Sjeverna je Koreja upozorila Washington na mogućnost preventivnog nuklearnog udara. SAD je objavio da te prijetnje smatra ozbiljnima, premda ekstremna retorika nije neuobičajena za Sjevernu Koreju, javlja index.hr.

U izjavi vlasti iz Pjongjanga stoji kako je Sjeverna Koreja prekinula sve mirovne sporazume s južnim susjedom te zatvorila sve glavne granične prijelaze. Ukinuta je i “vruća linija” s Južnom Korejom, koja je uvedena 1971. godine kao sredstvo direktne komunikacije između dviju vlasti u razdobljima “velikih napetosti”, ali je korištena i za dogovore oko razmjene ljudi i robe preko granice.

Kako javlja sjevernokorejska agencija KCNA, Kim Jong-un obišao je jučer vojne snage i zatražio od njih da budu spremni “uništiti neprijatelje”.

Može li Sjeverna Koreja svojim raketama uistinu ozbiljno zaprijetiti SAD-u, kako su tvrdili posljednjih dana? Mnogi vojni stručnjaci smatraju da ne, dok s druge strane naglašavaju kako se Južna Koreja i Japan nalaze pod izravnim dometom sjevernokorejskih raketa.

Ako gledamo čiste brojke, sjevernokorejska vojska izgleda poprilično nadmoćno – ukoliko bi došlo do rata, 640.000 južnokorejskih vojnika bilo bi suočeno s gotovo duplo više sjevernokorejskih. Ipak, sposobnosti sjevernokorejske vojske nisu onakve kakvima se čine. Sjeverna Koreja je, piše Reuters, odavno napustila tradicionalne oblike uvježbavanja vojske te su se okrenuli unapređivanju nuklearnog oružja i raketa.

Ono u čemu Sjeverna Koreja zasigurno prednjači pred svojim “protivnicima” je, dakle, nuklearno oružje. Njihove rakete dugog dometa predstavljaju opasnost ne samo za Južnu Koreju, već i za Japan. Sjeverna Koreja pokazala je i da ima snažnu mornaricu, i u tome također leži njihova velika prednost.

I dok je svijet doslovno u iščekivanju napada i eskalacije verbalnih sukoba između dviju Koreja, stručnjaci ipak pokušavaju smiriti situaciju. Tvrde da će Sjeverna Koreja ipak vrlo dobro razmisliti prije nego što lansira bilo kakav oblik napada na svoje južne susjede, budući da vlasti u Pjongjangu itekako znaju da će Seul uzvratiti istom mjerom i to uz potporu SAD-a i međunarodne zajednice. Na takav rizik, tvrde stručnjaci, Sjeverna Koreja još uvijek nije spremna.

Napisao

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.