Slavko Linić blokirao 233 tvrtke neplatiše doprinosa

Slavko Linić blokirao 233 tvrtke neplatiše doprinosa

Točan broj zaposlenih u tim tvrtkama i iznos duga objavit će se naknadno, javlja Večernji list, a Vladino discipliniranje dužnika trebalo bi otkriti i stvarni broj zaposlenih koji rade, a ne primaju plaću. Pripremajući se za kontrolu isplate doprinosa, Porezna je uprava u svojim evidencijama otkrila oko 45 tisuća poslovnih subjekata s približno dvjesto tisuća zaposlenih koji nisu plaćali socijalne doprinose ili nisu dostavili urednu evidenciju o uplatama.

Do 22. svibnja 15.983 dužnika sredila su papirologiju, platila dug ili će ga tri godine plaćati na rate, ali većina još nije poduzela ništa pa je velika vjerojatnost da nikad i neće jer nema otkuda. Od preostalih 30-ak tisuća dužnika s liste samo su 1044 pokušala isplatiti plaću računajući da će se provući neovisno o dugu za doprinose, ali su ih bankari zaustavili i uputili na porezne vlasti da se dogovore za daljnje akcije.

Ministar financija Slavko Linić kazao je da će država poduzeti sve mjere da naplati tekuća potraživanja, o čemu svjedoči i podatak da su u svibnju za tvrtke koje su pokušale isplatiti plaću a nisu uplatile dug za doprinose izdali 233 rješenja o mjeri osiguranja, odnosno blokadi računa.

Istovremeno, do sredine ljeta donijet će se novi zakon o financijskom poslovanju koji će ubrzati stečajeve i postupak nagodbe.

Od osobe koja je na izvoru informacija o novim blokadama doznajemo da se tijekom svibnja udvostručio broj novih blokada – i taj novi val zacijelo najvećim dijelom dolazi od države. Fina je dosad po nalogu vjerovnika blokirala oko 38.000 tvrtki i 26.000 obrtnika zbog 42 milijarde kuna neplaćenih obveza. Uz stare dugogodišnje dužnike, koje će Linić uz pomoć novog zakona očistiti sa scene, kriza svakog mjeseca u blokadu odvede i nove – oko 1500 tvrtki te oko 1300 obrtnika-fizičkih osoba. U siječnju su na primjer u blokadi kraćoj od 30 dana bile 1304 tvrtke, a u ožujku njih 1520.

Podijeli

Odgovori

Top