Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Slavko u lovu na “krupne” i “sitne” ribe

U ovoj državi gotovo svi psuju i oca i majku i štošta još nesretnom Liniću, koji se, s druge pak strane, ne da slomiti, već je i dalje najglasniji i najsvadljiviji u Banskim dvorima. Način na koji se obračunao sa sudačkom kastom ući će u antologije kako se ne smije ponašati političar, a kamoli onaj u izvršnoj vlasti. Iako, doduše, nije Slavko u krivu kada kaže kako “suci nisu svete krave”, no iz njegovih bi usta i najmilosnije Božje molitve zvučale prijeteći.

U ovoj državi gotovo svi psuju i oca i majku i štošta još nesretnom Liniću, koji se, s druge pak strane, ne da slomiti, već je i dalje najglasniji i najsvadljiviji u Banskim dvorima. Način na koji se obračunao sa sudačkom kastom ući će u antologije kako se ne smije ponašati političar, a kamoli onaj u izvršnoj vlasti. Iako, doduše, nije Slavko u krivu kada kaže kako “suci nisu svete krave”, no iz njegovih bi usta i najmilosnije Božje molitve zvučale prijeteći.

Predloženim izmjenama u Zakonu o porezu na dohodak, prihvaćenim na jučerašnjoj sjednici Vlade, omogućit će se objava popisa poslodavaca koji svojim radnicima nisu isplatili plaće tri mjeseca uzastopce, ali i javna objava rješenja Porezne uprave o oporezivanju imovine građanima koji imovinu ne mogu ‘opravdati’ svojim prihodima. Dok je obrazlagao ovaj zakonski prijedlog, ministar financija Slavko Linić kazao je da je Porezna uprava uznapredovala s aktivnostima u usporedbi prihoda i imovine građana, kao i da će na tom području nadalje i najviše postupati. Svima koji ne mogu opravdati svoju imovinu ostvarenim prihodima ‘odrezat’ će se dodatni porez, a rješenja Porezne uprave o tome bit će javno objavljena. Tako će se jasno i transparentno vidjeti tko nije plaćao porez, jer se govori da je među njima i “puno krupnih riba”, kazao je Linić. Izmjenama ovog zakona omogućava se i objava liste tvrtki koje zaposlenicima ne isplaćuju plaće tri mjeseca uzastopce.

Gotovo godinu dana nakon što je objavio prvu “listu srama”, onu na kojoj su bili pojedinačni dužnici poreza državi, neumoljivi Linić sada se okrenuo i tvrtkama, a za očekivati je da će se na tom popisu naći najviše privatnih tvrtki, no, vidjet ćemo i to uskoro. Nadalje, nedavno je istraživanje pokazalo, ako je za vjerovati takvim anketama, kako čak 81,6 posto građana odobrava projekt uvođenja fiskalnih blagajni, kojim se želi spriječiti utaja poreza i smanjiti siva ekonomija. Protiv tog modela je 15,8 posto građana, a ne zna njih 2,6 posto, obznanili su u istraživanju. Na pitanje hoće li uvođenje fiskalnih blagajni smanjiti šverc na tržnicama, 23,4 posto građana misli potvrdno, dok njih 22,4 posto misli da se ništa neće promijeniti. 19,3 posto građana misli kako će prodavači i trgovci propasti, a njih 17,5 misli da će se uvesti red. Većina ili 69,3 posto građana misli kako fiskalizacija uvodi red, a samo 21,3 posto ispitanika misli da se time guše poduzetnici. Ne zna njih 9,4 posto.

I tu sada osobno dolazim do nedoumice; u ovoj državi gotovo svi psuju i oca i majku i štošta još nesretnom Liniću, koji se, s druge pak strane, ne da slomiti, već je i dalje najglasniji i najsvadljiviji u Banskim dvorima. Način na koji se obračunao sa sudačkom kastom ući će u antologije kako se ne smije ponašati političar, a kamoli onaj u izvršnoj vlasti. Iako, doduše, nije Slavko u krivu kada kaže kako “suci nisu svete krave”, no iz njegovih bi usta i najmilosnije Božje molitve zvučale prijeteći. A onda, opet u anketama popularnosti, prznica Linić stoji dobro; dapače, iz mjeseca u mjesec sve bolje. Pa i ova velika brojka građana koji podržavaju fiskalizaciju, dok mu svi oni kojih se ona tiče skidaju sve s neba, dokaz je da građani ipak vide trud Slavka Linića.

Zato meni nije jasno kako to da ga malo tko voli (dobro, ministar financija u recesiji ne može baš biti omiljena ikona!), stalno ga kritiziraju, neki i ozbiljno “pljuju”, pišu se traktati o tome kako nema pojma o vođenju financija (istine radi i sama sam ga u svojim kolumnama često kritizirala, da ne ispadne da to rade samo drugi, a ja nedužna!), a onda on bude popularniji od premijera. I svih drugih iz Vlade, gotovo odmah nakon predsjednika Josipovića, čija je popularnost nedostižna. Dakle, opet ne štima u ovoj državi; ovdje uvijek vladaju pravila ljubavi i mržnje, sredine nema. Svi bi htjeli da Linić uvede red u središnju blagajnu i financije- što su mu nedavno rekli i sindikati, da ga podržavaju baš u tome- ali, kada dođe red na njih; odnosno, na nas, opet svi gunđamo, jamramo i vrištimo kako svadljivi Rječanin nema pojma. Ionako smo već odavno zaključili da njemu ni jedna PR agencija ne može pomoći u obuzdavanju vlastitog karaktera i jezika, ali nitko pošten ne može reći da Slavko ne radi. E, sad, jasno, je li prije koka, ili jaje, pitanje je kako radi, jer u ovoj zemlji svi znamo baš sve o svemu, u tome smo eksperti. Iako sam i sama često zgrožena načinom na koji Linić proziva, napada, uzvraća, kao da je u boksačkom ringu, smatram da je ulazi u krug onih koji u Vladi šljakaju, ali i vjerujem da su mu namjere dobre. Možda sam naivna, nisam više pametna, u ovakvoj je državi sve relativno. Ali, za Slavka Linića znate svi- jeste li sigurni da možete nabrojati imena ostalih Milanovićevih ministara? Ja ne mogu, svaki mi puta u tom pokušaju neki od njih nedostaje, jer su bezbojni. Ako ništa drugo, Linić je barem borac i to vrlo neugodan. Sviđalo se to nama ili ne; nadajmo se samo da smo ga ipak prezirali više negoli je zaslužio, budu li mu rezultati pozitivni i počnu trendovi pomaka. Ne zato što ga volimo, već da konačno počnemo izlaziti iz ove crne svemirske rupetine u kojoj smo zapeli.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.