Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Sljedeći tjedan novo poskupljenje goriva?

Zbog rasta cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu i tečaja dolara, u utorak će najvjerojatnije ponovno porasti cijene svih goriva u Hrvatskoj. Litra najprodavanijeg benzina eurosupera 95 BS tako bi mogla stajati oko 10,18 kuna, doznaje Vjesnik pozivajući se na izvore.

Zbog rasta cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu i tečaja dolara, u utorak će najvjerojatnije ponovno porasti cijene svih goriva u Hrvatskoj. Litra najprodavanijeg benzina eurosupera 95 BS tako bi mogla stajati oko 10,18 kuna, doznaje Vjesnik pozivajući se na izvore.

Prema podacima o kretanju cijena goriva na mediteranskom tržištu i tečaja dolara u odnosu na kunu (porastao je za 1,8 posto) prikupljenim do petka, u utorak bi eurosuper 95 BS trebao s 9,93 kune poskupjeti na 10,18 kuna, eurosuper 98 BS s 10,23 na oko 10,50 kuna, a eurosuper 100 BS s 10,43 kune na 10,72 kune. Istodobno bi eurodizel BS mogao poskupjeti s 9,64 kuna na 9,85 kuna po litri.

Dok se te očekivane cijene još mogu malo promijeniti ovisno o kretanju cijena na mediteranskom tržištu i tečaja dolara do ponedjeljka, energetski stručnjaci kažu da se to više ne može dogoditi kod obje vrste loživog (plinskog) ulja i plavog dizela koji koriste poljoprivrednici i ribari.

Ta tri goriva bi, naime, po podacima na temelju kojih se određuju cijene goriva prikupljenim do petka, trebala poskupjeti više od 3 posto. Međutim, kako pravilnik o određivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata dopušta maksimalno dvotjedno povećanje cijena pojedinoga goriva za 3 posto, ‘ostatak poskupljenja’ iznad 3 posto realizirat će se za dva tjedna. Naravno, pod uvjetom da to do tada ne spriječi eventualni pad ulaznih troškova na temelju kojih se prema propisanoj formuli izračunavaju cijene goriva.

Tako će od utorka litra običnog loživog ulja umjesto dosadašnjih 6,80 kuna stajati 7 kuna, euro loživog ulja umjesto 7,02 kune 7,23 kune, dok će cijena litre plavog dizela sa 6 kuna porasti na 6,18 kuna.

Novo poskupljenje goriva mogla bi spriječiti jedino eventualna Vladina intervencija kojom bi privremeno smanjila trošarine ili izdvajanje iz cijene goriva za ceste i autoceste. No, zasad, prema riječima stručnjaka, nema najava da Vlada tako nešto priprema.

Vjesnik.hr


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.