Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Slovenija se ugledala na Hrvatsku: Najesen drastično poskupljuje hrana

Trgovačke marže na hranu u Sloveniji su najviše među 27 članica EU-a i 30 posto veće od europskog prosjeka.

Trgovačke marže na hranu u Sloveniji su najviše među 27 članica EU-a i 30 posto veće od europskog prosjeka.

Sloveniju na jesen prema najavama ekonomista očekuju znatna poskupljenja hrane, osobito mesa i kruha, a ugledni agrarni ekonomist Aleš Kuhar navodi da su za to uz ovogodišnju sušu u svijetu krive i domaće trgovačke marže.

Trgovačke marže na hranu u Sloveniji su najviše među 27 članica EU-a i 30 posto veće od europskog prosjeka, izjavio je Kuhar u razgovoru za Slovensku televiziju.

On tvrdi da bi domaći trgovački lanci poput Mercatora trebali povećati stupanj konkurentnosti koji je ispod europskog prosjeka, zbog čega je udio vodećeg trgovačkog lanca u slovenskoj maloprodaji zadnjih godina pao sa 35 na 30 posto.

Trgovci bi trebali razmisliti isplati im se i dalje investirati u raskošne trgovačke centre i taj trošak financirati visokim maržama ili pak, poput na slovenskom tržištu sve prisutnijih diskontnih lanaca kao što su Lidl i Hofer, ulagati u konkurentnost, čime bi se popravio i položaj slovenskih proizvođača hrane u odnosu na uvoznu robu, izjavio je Kuhar.

Slične prognoze pokazala je i studija o konkurentnosti slovenske agro-industrije i trgovine predstavljena na nedavno održanom međunarodnom poljoprivredmnom sajmu u Gornjoj Radgoni, a prema kojoj će položaj diskontnih lanaca i dalje jačati u odnosu na klasične trgovačke lance.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.