Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Slovenija se ugledala na Hrvatsku: Najesen drastično poskupljuje hrana

Trgovačke marže na hranu u Sloveniji su najviše među 27 članica EU-a i 30 posto veće od europskog prosjeka.

Trgovačke marže na hranu u Sloveniji su najviše među 27 članica EU-a i 30 posto veće od europskog prosjeka.

Sloveniju na jesen prema najavama ekonomista očekuju znatna poskupljenja hrane, osobito mesa i kruha, a ugledni agrarni ekonomist Aleš Kuhar navodi da su za to uz ovogodišnju sušu u svijetu krive i domaće trgovačke marže.

Trgovačke marže na hranu u Sloveniji su najviše među 27 članica EU-a i 30 posto veće od europskog prosjeka, izjavio je Kuhar u razgovoru za Slovensku televiziju.

On tvrdi da bi domaći trgovački lanci poput Mercatora trebali povećati stupanj konkurentnosti koji je ispod europskog prosjeka, zbog čega je udio vodećeg trgovačkog lanca u slovenskoj maloprodaji zadnjih godina pao sa 35 na 30 posto.

Trgovci bi trebali razmisliti isplati im se i dalje investirati u raskošne trgovačke centre i taj trošak financirati visokim maržama ili pak, poput na slovenskom tržištu sve prisutnijih diskontnih lanaca kao što su Lidl i Hofer, ulagati u konkurentnost, čime bi se popravio i položaj slovenskih proizvođača hrane u odnosu na uvoznu robu, izjavio je Kuhar.

Slične prognoze pokazala je i studija o konkurentnosti slovenske agro-industrije i trgovine predstavljena na nedavno održanom međunarodnom poljoprivredmnom sajmu u Gornjoj Radgoni, a prema kojoj će položaj diskontnih lanaca i dalje jačati u odnosu na klasične trgovačke lance.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.