Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

South Central Ventures u 5 godina regionalne startupove podržao s 77,6 milijuna eura

U Hrvatskoj je South Central Ventures sudjelovao u realizaciji 35,5 milijuna eura vrijednih investicija u šest startupova – Agrivi, AdScanner, Sentinel, Bulb, Cognism i Daibau.

South Central Ventures (SCV), prvi i najveći fond rizičnog kapitala u regiji koji je u sklopu Enterprise Innovation Funda (ENIF) posvećen ulaganju u rane faze i rast inovativnih startup kompanija u zemljama regije, u 5 godina od osnivanja privukao je preko 77,6 milijuna eura vrijednih investicija u ukupno 28 startup kompanija iz 5 država regije.

South Central Ventures i kompanije iz portfelja privukli su više od 40-ak europskih i američkih investitora, među kojima su neki od vodećih fondova rizičnog kapitala poput AXA Venture Partners, PeakSpan Capital, Frontline Ventures te 122WEST, kao i najvećih multinacionalnih kompanija poput Henkela i konzultantskog poduzeća Oliver Wyman.

SCV je investicijama podržao rast i razvoj regionalnih kompanija koje su od prvog ulaganja do danas otvorili preko 1000 novih radnih mjesta, razvili vlastitu ili partnersku mrežu diljem svijeta te potpisali ugovore s najvrjednijim međunarodnim kompanijama.

35,5 milijuna eura vrijednih investicija u šest startupova

U Hrvatskoj je SCV, s co-investitorima, sudjelovao u realizaciji 35,5 milijuna eura vrijednih investicija u šest startup kompanija koje svaka u svojoj niši razvija inovativne proizvode, probija globalno tržište, ubrzano zapošljava i ima potencijal probiti se među najvrjednije kompanije u regiji i šire.

Jure Mikuž, suosnivač i partner u South Central Ventures
Jure Mikuž, suosnivač i partner u South Central Ventures

”Startup zajednica u Hrvatskoj iznimno se brzo razvija i pokreće se sve više inovativnih projekata temeljenih na najnovijim tehnologijama. Ponosan sam da smo kao prvi fond rizičnog kapitala u regiji mogli podržati stasanje i razvoj inovativnih projekata u Hrvatskoj i čitavoj regiji, koji su danas prepoznati kao vrijedne i uspješne kompanije koje ubrzavaju digitalnu transformaciju, doprinose razvoju čitave startup zajednice, ali i dinamiziraju nacionalna gospodarstva u ovoj regiji. Ova pandemija je samo dodatno ubrzala razvoj tih kompanija u koje smo investirali upravo zbog njihove iznimno jake tehnološke pozadine, a posebno smo ponosni na timove iz tih kompanija koji nisu propustili priliku za velike poslovne iskorake u godini iza nas koja je od svih nas tražila veliku prilagodbu i dodatan napor”, izjavio je Jure Mikuž, suosnivač i partner u South Central Ventures.

Od hrvatskih kompanija, SCV je već u dvije runde financiranja podržao rast Agrivija koji razvija softver za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom (pozicioniran među top 10 takvih rješenja globalno, #1 u Europi), zatim AdScannera koji razvija pametne sustave analize TV oglasa (koristi više od 50 brendova u nekoliko europskih zemalja), Sentinel Marinea koji razvija „pametno“ rješenje za telematiku i nadzor brodica (svjetski leader po broju vlasnika brodica koji ih koriste), Bulba koji razvija napredne platforme za digitalizaciju korisničke podrške (nedavno krenuo u stratešku suradnju s M+ Grupom), Cognisma cjelovitog AI rješenja za unaprjeđenje prodaje koji već sada posluje s više od 700 kompanija globalno i ima više od 180 ljudi (bilježe strelovit rast prihoda iz mjeseca u mjesec te jedan su od najpoželjnijih poslodavaca u UK) te DaiBaua, platforme koja spaja korisnike s izvođačima građevinskih radova koja u Hrvatskoj posluje pod brendom eMajstor by DaiBau (leader na nekoliko europskih tržišta, nedavno dobio investiciju od Henkela).

Od drugih zemalja iz regije, SCV je investirao u četrnaest startupova u Srbiji, pet u Makedoniji, jedan na Kosovu i dva u Crnoj Gori.

Što trebate znati o South Central Ventures

S uredima u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, South Central Ventures (SCV), kroz Entreprise Innovation Fund (ENIF), fokusiran je na podupiranje tehnoloških poduzeća na zapadnom Balkanu. Fond od preko 40 milijuna eura primarno je posvećen investicijama u rane faze poduzeća te investicijama za rast poduzeća, do 3 milijuna eura po poduzeću.

Ova ulaganja imaju cilj pokrenuti međunarodno širenje poslovanja i rast najznačajnijih tehnoloških startupa koji mogu pokazati rezultate te dokazati potencijal „da postanu veliki“. SCV ima za cilj podržavati startup sustav u regiji i pomoći osnivačima koji se usude povesti svoje poslovanje prema globalnim tržištima.

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.