Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

S&P snizio dugoročni kreditni rejting Zagrebačke banke na ‘BB’

Agencija Standard & Poor’s (S&P) snizila je danas dugoročni kreditni rejting Zagrebačke banke s ‘BB+’ na ‘BB’, u skladu s prošlotjednim sniženjem rejtinga Hrvatske, uz stabilnu prognozu.

Agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je danas dugoročni kreditni rejting Zagrebačke banke s 'BB+' na 'BB', u skladu s prošlotjednim sniženjem rejtinga Hrvatske, uz stabilnu prognozu.

Snižavanje rejtinga Zagrebačkoj banci nadovezuje se na sličan potez agencije od prošloga petka vezano za kreditni rejting RH, navodi se u priopćenju.

Agencija podsjeća da je 24. siječnja snizila dugoročne rejtinge RH na ‘BB’ s ‘BB+’, uz stabilnu prognozu, jer vjeruju da hrvatska vlada dosad nije poduzela dostatne mjere za podupiranje gospodarskog rasta.

U priopćenju se dodaje i da je prema njihovim kriterijima dugoročni rejting Zagrebačke banke ograničen dugoročnim rejtingom Hrvatske za zaduživanje u stranoj valuti.

“Uzimajući u obzir visoku izloženost Zagrebačke banke prema hrvatskoj vladi kroz portfelje državnih obveznica i kreditiranje entiteta povezanih s Vladom, ne vjerujemo da bi njezin rejting mogao biti viši od onog države”, navode iz S&P-a.

Analitičari te agencije Zagrebačku banku i dalje smatraju “strateški važnom” podružnicom UniCredita Bank Austrije, većinskog dioničara s 84,5 posto udjela.

“Vjerujemo da se Zagrebačka banka dobro uklapa u cilj UniCredita da bude glavni igrač u komercijalnom bankarstvu središnje i istočne Europe”, stoji u priopćenju S&P-a.

Agencija je dodijelila stabilnu prognozu rejtingu Zagrebačke banke, baš kao i za kreditni rejting Hrvatske.

Ujedno u S&P-u podsjećaju da bi u slučaju podizanja, odnosno snižavanja rejtinga Hrvatskoj odgovarajući potez bio učinjen i u slučaju kreditnog rejtinga Zagrebačke banke.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.