Narko-bossovi obrušili su se na Kolumbiju zbog zlata!

Narko-bossovi obrušili su se na Kolumbiju zbog zlata!

Cijena zlata neprestance raste tako da su i narko-bosovi Kolumbije shvatili da je posao sa zlatom u međuvremenu postao još unosniji nego uzgoj koke i proizvodnja kokaina. Kako procjenjuju stručnjaci za borbu protiv organiziranog kriminala, u međuvremenu u najmanje osam regija u Kolumbiji (Antioquia, Chocó, Córdoba, Bolívar, Santander, Tolima i u Valle y Cauca) tamošnjim kriminalcima više nije droga najvažniji izvor prihoda – nego eksploatacija zlata!

Područje današnje Kolumbije je i prije dolaska španjolskih konkvistadora bilo poznato po zlatnom nakitu i zlatarskom umijeću tamošnjih urođenika. U tamošnjim planinama još uvijek postoje nalazišta zlata, ali naravno da mafijaši i u ovom poslu ostaju ono što jesu: kriminalci. U međuvremenu ima više od tisuću rudnika – i dakako da nisu niti pomišljali tražiti nekakvu dozvolu za eksploataciju, niti ikome plaćaju za korištenje rudnih bogatstava te zemlje, piše Deutsche Welle.

Mafijaške metode i s uglednim tvrtkama

S druge strane, vađenje zlata zahtijeva i stručno znanje – i velike investicije koje jedva mogu proći neopaženo od lokalnih institucija. Ali kako izvještava kolumbijski list “El Tiempo”, mafijaši sve te probleme rješavaju na “svoj” način: ako je baš nužno, plaća se mito lokalnim političarima, čak i tvrtkama koje se bave eksploatacijom zlata. List se poziva na istraživanje španjolskog mirovnog instituta Toledo koje otkriva da mafijaši koriste usluge i legalnih institucija za geološka istraživanja tako da novcem – ili prijetnjama nasiljem, otkrivaju gdje treba kopati i dolaze do tehnologije za eksploataciju zlata.

Naravno, kod tehnologije kriminalce jedino zanima kako uz što manje troškove doći do što veće zarade. Utoliko se “tehnologija” svodi na masovno korištenje kemije – u pravilu je tu riječ o spojevima žive i drugim izuzetno otrovnim kemikalijama koje onda uništavaju sav okoliš i truju rijeke i podzemne vode. Uništavanje je već toliko uzelo maha da Frederic Masse iz instituta Toledo uzaludno upozorava kako bi se to ilegalno kopanje zlata “moglo pretvoriti u prokletstvo za čitavu zemlju” ako se ne pridržavaju barem najosnovnijih pravila za zaštitu okoliša.

Revolucionari FARC-a dobro surađuju s kriminalcima

Ali kriminalce ne zanima niti okoliš – niti ljudi koji žive na tim područjima. Zapravo, mafijaši nisu prvi koji su počeli s ilegalnim vađenjem zlata: već su gerilci ilegalne revolucionarne organizacije FARC otkrili tamošnje zlato kao izvor svojih prihoda i u međuvremenu je stvorena bolesna simbioza revolucionara i kriminalaca.

I jednim i drugim tamošnje stanovništvo, osobito indijanskog podrijetla, samo smeta tako da je u samo prvih osam mjeseci ove godine protjerano gotovo devet tisuća stanovnika sa svojih zemljišta. Međunarodne organizacije za prognanike procjenjuju kako je u proteklim godinama protjerano četiri milijuna stanovnika Kolumbije – u pravilu iz područja gdje se nalaze rudna bogatstva. Kod koke, domoroci su barem smjeli ostati na svojim poljima. Kod zlata – moraju otići!

Prije, dok su mafijaši bili zainteresirani za kokain, još su trebali tamošnje urođenike da uzgajaju koku i da pomažu u njegovoj destilaciji. Ali posao sa zlatom je još unosniji nego posao s drogom jer u tim, tako stvorenim pustim “oslobođenim područjima” odmah započinje eksploatacija zlata. Što je za kriminalce još bolje, kod zlata baš nitko ne pita previše, odakle je ono došlo. A stručnjaci mirovnog instituta Toledo smatraju kako u međuvremenu preko 80% zlata koje dolazi iz Kolumbije – zapravo potječe iz ilegalnih nalazišta od kojih niti država, niti tamošnje stanovništvo ne dobiva niti centa.

Podijeli

Odgovori

Top