Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sreća u nesreći: 13. mjesec zaredom pada potrošnja, no svega 2,1 posto

Ublažavanju stope pada pridonijela je, uz bazni učinak, i predblagdanska potrošnja u ožujku, jer je Uskrs bio ranije nego lani. Unatoč usporavanju pada, potrošnja je i dalje pod pritiskom visoke nezaposlenosti i smanjenjem realnog raspoloživog dohotka

Ublažavanju stope pada pridonijela je, uz bazni učinak, i predblagdanska potrošnja u ožujku, jer je Uskrs bio ranije nego lani. Unatoč usporavanju pada, potrošnja je i dalje pod pritiskom visoke nezaposlenosti i smanjenjem realnog raspoloživog dohotka

U ožujku je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 2,1 posto na godišnjoj razini, što je manji pad nego mjesec dana prije i manji nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u ožujku nominalno porastao 0,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno pao za 2,1 posto.

To je manji je nego što se očekivalo, s obzirom da su četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku očekivala pad potrošnje u ožujku za 2,7 posto na godišnjoj razini. Svi anketirani očekivali su pad, i to u rasponu od 1,0 do 4,0 posto.

Ožujak je već 13. mjesec zaredom kako potrošnja pada, pri čemu je pad usporen u odnosu na veljaču, kada je promet u trgovini na malo skliznuo 3,3 posto.

„Ublažavanju stope pada pridonijela je, uz bazni učinak, i predblagdanska potrošnja u ožujku, jer je Uskrs bio ranije nego lani“, navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Unatoč usporavanju pada, potrošnja je i dalje pod pritiskom visoke nezaposlenosti i smanjenjem realnog raspoloživog dohotka.

„Nakon snažnog pada 2009. i stabiliziranja u 2010. i 2011. godini, lani su se negativna kretanja u trgovini na malo ponovno intenzivirala. Posljedica je to iznimno teške situacije na tržištu rada i smanjivanja raspoloživog dohotka, na što je, osim snažnijih inflatornih pritisaka, utjecala i veća porezna presija. Ipak, posljednja dva mjeseca negativna kretanja blago usporavaju, čemu pridonosi i bazni učinak“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria.

Idućih se mjeseci može očekivati daljnje usporavanje pada potrošnje, ali ne i oporavak.

„U mjesecima pred nama očekujemo daljnje usporavanje negativnih kretanja, na što će utjecati bazni učinak te približavanje središnje turističke sezone. Ipak, oporavka potrošnje, odnosno trgovine na malo, neće biti u ovoj godini jer su kretanja na tržištu rada i dalje nepovoljna, pa pad raspoloživog dohotka, pesimizam i neizvjesnost utječu na daljnju racionalizaciju potrošnje i odgađanje kupovine dobara koja nisu neophodna“, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno idućega tjedna.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.