Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Stanje građevinskog sektora u Hrvatskoj u 2023.: PlanRadar Bijela knjiga

PlanRadar, vodeća europska platforma za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji te tržištu nekretnina, objavio je Bijelu knjigu pod nazivom Stanje građevinskog sektora u 2023.

PlanRadar, vodeća europska platforma za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji te tržištu nekretnina, objavio je Bijelu knjigu pod nazivom Stanje građevinskog sektora u 2023. Građevinska je industrija proteklih godina suočena s brojnim izazovima kao što su rast cijena građevinskog materijala i energenata, kroničan nedostatak radnika te dodatna administrativna opterećenja poput obveznog e-građevinskog dnevnika.

Unatoč navedenim izazovima, u Hrvatskoj su prošle godine uspješno realizirani brojni građevinski projekti kao što su Pelješki most, Sljemenska žičara i neboder Dalmatia Tower, dok su mnogi trenutačno u izgradnji, između ostalih most Cetina, druga cijev tunela Učka kao i Rimac Campus.

Statistički ured Europskih zajednica (Eurostat) navodi da je udio građevinske industrije u hrvatskom BDP-u 2021. godine iznosio 6% što je za 0,5% više od europskog prosjeka koji je 5,5%. Osim toga, prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, obujam građevinskih radova je u veljači 2023. bio veći za 4,1% u odnosu na veljaču 2022. godine. Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, u veljači ove godine, 53,8% svih radova se odnosi na zgrade, a 46,2% na ostale građevine, s time da se 62,1% odnosi na novogradnju i 37,9% na ostale radove kao što su rekonstrukcija, popravci i održavanje. Također, ukupan broj izdanih građevinskih dozvola od siječnja do veljače 2023. u usporedbi s istim razdobljem u 2022. godini veći je za 9,5%.

„Građevinska industrija se u Hrvatskoj konstantno razvija te se sve više okreće digitalnim rješenjima. Izuzetno nam je zadovoljstvo i čast što smo dio sve većeg broja građevinskih projekata, od onih manjih pa sve do velikih projekata poput Pelješkog mosta ili novog nogometnog stadiona u Osijeku“, izjavio je Bojan Petković, direktor za istočnu Europu tvrtke PlanRadar.

Bez obzira na to radi li se o brzorastućoj mikro ili velikoj tvrtki koja vodi brojne projekte, svima je kod upravljanja građevinskim projektima u fokusu konkuretntska prednost i ostvarenje ušteda. PlanRadar je softver koji neovisno o veličini i složenosti gradilišta pomaže uspješno realizirati projekt zahvaljujući jasnoj komunikaciji sa svim dionicima i u predviđenom roku. Kao softversko rješenje, PlanRadar omogućuje pohranu svih dokumenata i podataka bitnih za projekt u oblaku što znači da su oni uvijek ažurirani i na sigurnom. Osim toga, s obzirom na to da je na gradilištima uvijek potrebno odobrenje nekog dokumenta, aplikacija omogućuje da se on brzo i jednostavno pošalje odgovornom članovima tima na odobrenje. Zahtjev poslan iz aplikacije može biti odobren ili odbijen te je u oba slučaja moguće upisati razlog i popratnu poruku u za to predviđeni okvir, a u svakom trenutku se može vidjeti i status zahtjeva. Također, softver nudi funkciju prikaza rasporeda te se zadaci mogu unijeti u vremenski plan kao Ganttov dijagram, a i omogućuje uvoz podataka iz drugih softvera poput Primavere P6, Microsoft Projecta ili ASTA Powerprojecta.

“Učitamo željenu verziju nacrta u PlanRadar. I dok projektant razvija projekt, mi istovremeno pregledavamo i razvijamo dizajn i dokumentaciju. Ako uočimo neku pogrešku, projektantima primjedbe šaljemo izravno u PlanRadaru. Digitalizacija pomoću PlanRadara omogućila je interakciju zahvaljujući kojoj je priprema projekata učinkovita i kvalitetna te se ne probijaju predviđeni troškovi“, izjavio je Ivica Šutalo iz tvrtke VIS PROJEKTIRANJE d.o.o. jedan od korisnika softvera PlanRadar i dodao: „Uz PlanRadar možemo držati korak s građevinskom industrijom koja se stalno dalje razvija i raste. PlanRadar možemo preporučiti svim svojim partnerima, investitorima i kolegama.”

Više uvida iz PlanRadarove e-knjige, Stanje građevinskog sektora u 2023., možete pronaći ovdje.


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.