Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Stanje na burzama Zapada – europski skok i američko iščekivanje “stres-testa”

Na Wall Streetu u utorak je zabilježen blagi pad cijene dionica. Na tržištu vlada oprez uoči objave rezultata “testa na stres”, pomoću kojega FED procjenjuje stanje kapitala najvećih banaka. Američki regulatori proučili su bilance 19 najvećih američkih banaka kako bi utvrdili imaju li dovoljno kapitala da izdrže nove šokove, a banke će o rezultatima biti informirane u četvrtak.

Na Wall Streetu u utorak je zabilježen blagi pad cijene dionica. Na tržištu vlada oprez uoči objave rezultata "testa na stres", pomoću kojega FED procjenjuje stanje kapitala najvećih banaka. Američki regulatori proučili su bilance 19 najvećih američkih banaka kako bi utvrdili imaju li dovoljno kapitala da izdrže nove šokove, a banke će o rezultatima biti informirane u četvrtak.

Na pad dionica utjecala je i činjenica da nije bilo novih podataka o slabljenju recesije koji bi mogli ohrabriti ulagače.

Indeks Dow Jones oslabio je za 0,19 posto, na 8.410 bodova, dočim je indeks S&P 500 pao za 0,38 posto, na 903 boda. Indeks Nasdaq izgubio je 0,54 posto, zaronivši na 1.754 boda, prenosi Hina.

Nakon dva dana rasta cijena dionica ulagači su se jučer odlučili na dobitonosnu prodaju jer na tržištu vlada nervoza uoči objave rezultata procjene ima li 19 najvećih američkih banaka dovoljno kapitala. Desetak banaka treba dodatni kapital pa njihovi čelnici vode pregovore s financijskim vlastima o iznosu svježeg novca.

Bankarski indeks porastao za 88 posto

Na krilima nade da vlada neće morati ponovno financijski pomagati bankama, od početka ožujka indeks KBW bankarskoga sektora porastao je za 88 posto. No kako uoči objave rezultata “testa na stres”, najavljene za četvrtak, ništa nije sigurno, jučer je indeks KBW pao za 1,6 posto.

Izvještaj predsjednika američke središnje banke Bena Bernankea o stanju u gospodarstvu nije donijelo mnogo novosti. FED-ov predsjednik ponovio je u Kongresu da bi kriza na tržištu nekretnina, koja traje tri godine, mogla biti blizu kraja i da bi recesija mogla završiti do kraja godine, ali da će rast gospodarstva biti umjeren a nezaposlenost ostati visoka.

U nedostatku novih vijesti koje bi potvrdile teze da se situacija u gospodarstvu stabilizira, jučer su umjereno pale cijene dionica u gotovo svim sektorima. Tako je nakon snažnog rasta dan prije indeks Dow Jones građevinskog sektora pao za 1,8 posto, a zbog pada terminske cijene nafte indeks S&P energetskog sektora izgubio je 1,3 posto.

Europske dionice na najvišoj razini u 16 tjedana

Na europskim je burzama u utorak vladalo različito raspoloženje. Londonski indeks FTSE porastao je za 2,2 posto, na 4.336 bodova. No frankfurtski indeks DAX pao je za 1,01 posto, na 4.853 boda, dočim je pariški indeks CAC oslabio za 0,4 posto, na 3.225 bodova.

Londonski je indeks FTSE poskočio tako za čak 3,0 posto, na 4.369 bodova, dočim je frankfurtski DAX bio u neznatnom plusu od samo 0,1 posto, dosegnuvši 4.908 bodova.

– Tržišni sudionici već neko vrijeme nestrpljivo iščekuju trenutak kada će u cijene moći uračunati promjenu trenda – ocjenjuje Georgina Taylor, valutni strateg tvrtke Legal & General Investment Management. – Potporu vrijednosti već imamo, a sada im se pridružuju i konkretni podaci, kombinacija makropodataka i boljih od očekivanih izvještaja o dobiti. Tržište počinje uračunavati oporavak u cijene dionica.

Adidas najveći gubitnik

Među dobitnicima se našao i rudarski sektor. Vedanta je ojačao za 15 posto, Xstrata za 8,6 posto, a Rio Tinto za 6,9 posto.

Listu gubitnika predvodi Adidas, čije su dionice oslabjele za 9,1 posto nakon priopćenja te grupacije da je zabilježila gotovo 80-postotni pad operativne dobiti u prvom tromjesečju, na 58 milijuna eura, što je daleko ispod prognoza analitičara.

Francuski proizvođač telekom-opreme Alcatel-Lucent oslabio je za 3,3 posto, kao i četvrti po veličini maloprodajni lanac u svijetu Metro.

Pozornost ulagača sada je usmjerena na objavu neproizvodnog indeksa Američkog instituta za upravljanje zalihama (ISM).


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.