Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Stanje na splitskom tržištu ne može se usporediti s lanjskim

Među najtraženijim gradovima za kupnju stanova i u lipnju se na oglasniku Crozilla.com nalazio Split.

Među najtraženijim gradovima za kupnju stanova i u lipnju se na oglasniku Crozilla.com nalazio Split.

Iako se zbog korona virusa neko vrijeme gotovo uopće nije trgovalo nekretninama, podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako cijene splitskih stanova ipak nisu osjetno pale. Tržište se sada vratilo „u život“, pa je i potražnja za nekretninama veća nego proljetos, baš kao i obujam prodaje, no unatoč tome stanje je ipak lošije nego prošle godine.

Jasminka Biliškov, vlasnica agencije Biliškov nekretnine d.o.o. za Crozilla.com kaže kako je trenutna situacija na splitskom tržištu osjetno gora no u ovom razdoblju lani: „Gradi se manje nekretnina, obujam prodaje je znatno manji, a ujedno je i neusporedivo manje turista među kojima je uvijek bilo i naših potencijalnih kupaca.“

Cijene lagano idu prema dolje

U skladu sa stanjem na tamošnjem tržištu, lagano padaju i cijene nekretnina, a za kvadratni se metar splitskih stanova na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 2982 eura. Navedeni iznos predstavlja mjesečni pad od 0,6 posto, dok su na godišnjoj razini ipak zabilježene 0,2 posto više vrijednosti.

„Na rubnim dijelovima Splita cijene kvadrata stanova kreću se već od 1800 eura, dok luksuznim stanovima na atraktivnijim lokacijama cijene kvadratnog metra idu i preko 4000 eura“– rekla je Jasminka Biliškov za Crozilla.com te dodala kako ljudi, zbog visokih cijena novogradnje, češće kupuju stare stanove, te ih polako renoviraju.

„Oni koji stvarno žele prodati nekretninu, već polako spuštaju cijene, pa se ipak osjeti tendencija laganog pada“- rekla je Jasminka Biliškov za Crozilla.com. „Cijene polako padaju jer vlasnici i dalje čekaju neku priliku za prodaju.“ Dodaje kako prodavatelji uglavnom spuštaju cijenu za oko 5 posto, no kako kaže, treba biti svjestan da bi taj pad mogao biti i daleko veći ako opet krene novi val virusa.

„Najviše se traže i prodaju jednosobni i dvosobni stanovi, površine 50-60 kvadratnih metara kakve si naši klijenti – domaći kupci, mogu priuštiti, a ovisno o lokaciji, najčešće se prodaju oni s cijenama između 120.000 i 180.000 eura, odnosno s cijenama kvadrata od oko 2200 do 3000 eura“- rekla je Biliškov.

Novogradnja je na cijeni

Na oglasniku Crozilla.com cijene splitske novogradnje u lipnju su oglašavane od „početnih“ 2000 eura po kvadratu na gore, a njihova je prosječna tražena cijena iznosila 2989 eura, što je gotovo 9 posto više nego u istom mjesecu lani.

„Novogradnja je ipak skuplja i u Splitu drži cijenu jer je nema puno na tržištu, pa se novi stanovi trenutno kreću od 2200 eura pa do 4000 eura po kvadratu ovisno o lokaciji. Problem je što se Split nema gdje širiti, pa je dosta vrijedna svaka nova lokacija na kojoj se može izgraditi objekt s više stambenih jedinica.“

Iz turističkog u dugoročni najam, pa natrag

Tražene najamnine splitskih stanova na oglasniku Crozilla.com kreću se od 250 eura na više, a u lipnju su u prosjeku bile bilo oko 3 posto više no mjesec ranije.

„Cijene dugoročnog najma, ovisno o lokaciji i veličini stana kreću se od 250 eura – koliko iznose cijene manjih stanova, pa sve do iznosa od oko 1000 eura koliko se traži za velike stanove površine 80-100 kvadrata na dobrim lokacijama“ – rekla je Jasminka Biliškov.

Kako se mijenja epidemiološka slika, tako se oscilacije reflektiraju i na tržište najma pa unajmljivači i turisti, kako za oglasnik Crozilla.com kaže Jasminka Biliškov, iz tjedna u tjedan otkazuju i zakazuju smještaj, a cjelokupna situacija zbunjuje i same iznajmljivače: „Dosta privatnih iznajmljivača koji se na području Splitsko-dalmatinske županije bave turističkim najmom tijekom svibnja i lipnja davali su stanove u dugoročni najam. Međutim, nakon što su im se turisti počeli javljati opet su se prebacivali na dnevni najam, a sada turisti opet otkazuju, tako da su već i iznajmljivači zbunjeni zbog cjelokupne situacije.“

Pročitajte još:

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.