Stanovi su i dalje skuplji i traženiji nego kuće

Background photo created by ijeab - www.freepik.com

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su rujanske cijene stanova na godišnjoj razini porasle za 4,5 posto, a vrijednosti kuća u prosjeku za 3,5 posto.

Najmanja rujanska razlika između cijena kvadrata kuća i stanova iznosi tek 15 eura, a zabilježena je u Poreču, dok su najveće razlike, čak 1071 euro po metru kvadratnom, zabilježene u Opatiji.

Za život u vlastitome domu potrebna su značajna novčana sredstva. Kupnja nekretnine obično iziskuje velika odricanja i velike financijske napore. Od grada do grada, cijene kuća i stanova se razlikuju, a područja uz more, kao i grad Zagreb još uvijek bilježe najveću potražnju i najviše cijene.

Dubrovnik, Split i Opatija i dalje najskuplji

Kuće su i u rujnu bile slabije tražene, ali i jeftinije nego stanovi, a razlika u njihovim cijenama u prosjeku je iznosila 21,5 posto. Najmanja razlika u cijenama u rujnu je zabilježena u Poreču. Oglašavana cijena tamošnjih kvadrata stanova u prosjeku je iznosila 1979 eura što je tek 15 eura po kvadratu manje od cijene kuća.

Bez obzira radi li se o kućama ili stanovima, na oglasniku za nekretnine Crozilla.com, najskuplji su gradovi i dalje Dubrovnik, Split i Opatija. Za kvadrat stana u Dubrovniku u rujnu je u prosjeku trebalo izdvojiti čak 3665 eura, u Opatiji 3314 eura, a u Splitu 2979 eura. Osim stanova, u navedenim gradovima niti kuće nisu jeftine. Za kvadratni metar kuće s uključenom cijenom okućnice u Dubrovniku se u prosjeku tražilo 3585, u Opatiji 2243 eura, te 2633 eura u Splitu.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako su u Zadru stanovi u prosjeku oglašavani po 2261 euro po metru kvadratnom, u Šibeniku se za kvadrat tražilo 2163 eura, a u oba su grada kuće u prosjeku bile jeftinije za 620 eura po kvadratu.

Razlika u cijenama kvadrata u visini od oko 260 eura zabilježena je u Rijeci gdje su stanovi u prosjeku oglašavani po 1559 eura po kvadratnom metru, te u Umagu u kojem je rujanska cijena iznosila 2150 eura.

Među povoljnijim se gradovima na moru i dalje nalazi Senj s prosječnom cijenom od 1524 eura po metru kvadratnom, te oko 280 eura jeftinijim kućama.

Za kvadratni metar stana u Bjelovaru u prosjeku se tražilo tek 742 eura, dok su kuće bile čak 40,7 posto jeftinije.

Osječki su stanovi u prosjeku oglašavani po 978 eura po kvadratnome metru, a cijene kuća bile su 38 posto manje od cijena stanova. U Varaždinu je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, razlika iznosila 33 posto, a prosječna cijena kvadrata stana oglašavana po 1160 eura.

Tražena cijena stanova u Zagrebu je iznosila 2043 eura po metru kvadratnom, što je gotovo 35 posto više od prosječne oglašavane cijene kuća. Za kvadratni metar stana u Slavonskom Brodu tražilo se 782 eura, a za kuće 108 eura manje.

Podijeli

Odgovori

Top