Startuperi pozor, ovako ćete prepoznati lažnog investitora

Startuperi pozor, ovako ćete prepoznati lažnog investitora

Jeste li se ikad upoznali s lažnim investitorim? Vjerujte da ih ima, a ovih nekoliko crtica se odnosi na potencijalne investitore s kojima ste u kontaktu, a da nisu poznate i provjerljive ličnosti, poduzeća ili fondovi tj. da ne znate imaju li zaista namjeru i mogućnost financirati vaš project, javlja Netokracija.

Ovo je nekoliko načina kako odmah prepoznati lažnog investitora

1. Potencijalni investitor šalje emailove sa gmaila ili drugih free-mail servisa

2. Google pretraga ne daje nikakve rezultate ili Linkedin profile desetaka ljudi sa istim imenom

3. Ne želi detalje preko emaila i traži sastanak uživo

4. Ne želi doći do tebe nego ti moraš do njega (u drugu državu)

5. Spominje kredite umjesto equity fundinga ali umjesto garancija traži određen postotak (oko 10%) depozita na escrow račun ili bilo koji drugi   način

6. Nema ured, već želi sastanak na nekom javnom mjestu.

7. Sumnjate, ali ne želite propustiti priliku? Tražite potvrdu boniteta, prijašnje projekte i transakcije, zovite u firme s kojima je navodno surađivao… Nemate se što sramiti, radi se o uobičajnom postupku u bilo kojem poslu.

Nema ničeg goreg od gubljenja vremena na ovakve prevarante umjesto da se usmjerite na povećanje prihoda ili prave investitore. Sva vaša alarmna zvona trebaju zvoniti najkasnije pri spominjanju administrativnih ili pravnih troškova prije transakcije investicije. Naravno, osjećat ćete se jako glupo ako nasjednete na ovakvo nešto, stoga – samo oprezno!

Podijeli

Odgovori

Top