Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Štedite u zlatu jer unca će koštati 2.300 dolara

Zlato je tako visoko cijenjeno jer je godišnja proizvodnja u odnosu na rezerve tako mala. Zlatne rezerve rastu približno 1,5 posto godišnje. Nasuprot tome, novčana masa raste stopom koja je nekoliko puta veća.

Zlato je tako visoko cijenjeno jer je godišnja proizvodnja u odnosu na rezerve tako mala. Zlatne rezerve rastu približno 1,5 posto godišnje. Nasuprot tome, novčana masa raste stopom koja je nekoliko puta veća.

Ciljana cijena zlata u idućih 12 mjeseci mogla bi dosegnuti 2.000 američkih dolara za uncu, s trenutnih 1.590 dolara, navodi se u najnovijoj analizi Erste grupe pod nazivom „Vjerujemo u zlato“.

Cijena zlata tek treba dosegnuti vrhunac, s obzirom na niske realne kamatne stope i želju za sigurnim i održivim oblicima štednje i ulaganja, navodi se u toj analizi. Kako će američka središnja banka Fed nastaviti s politikom nultih kamatnih stopa najmanje do 2014., realne kamate i dalje će biti negativne, što stvara podlogu za daljnji rast cijene zlata.

„Od zadnjeg izvještaja Erste Groupa o zlatu iz srpnja 2011., cijena zlata u eurima porasla je za 26 posto. Kratkoročno se čini da zbog sezonskih učinaka neće biti većih promjena cijene, međutim razdoblje najbolje sezone za zlato počinje u kolovozu. Stoga je naša ciljana cijena za sljedećih 12 mjeseci 2.000 američkih dolara. Kako je pred nama faza daljnjeg ubrzavanja rasta, očekujemo dugoročnu ciljanu cijenu od najmanje 2.300 američkih dolara na kraju ciklusa“, pojašnjava Ronald Stoeferle, analitičar Erste Groupa i autor analize.

Stoeferle ističe da je jedan od razloga izvrsnih rezultata zlata relativni manjak plemenitog metala u usporedbi s arbitrarno tiskanim novčanicama.

„Zlato je tako visoko cijenjeno jer je godišnja proizvodnja u odnosu na rezerve tako mala. Zlatne rezerve rastu približno 1,5 posto godišnje. Nasuprot tome, novčana masa raste stopom koja je nekoliko puta veća“, ističe Stoeferle.

Osim toga, atraktivnost zlata kao sigurnog oblika štednje raste upravo u gospodarski nesigurnim vremenima.

„Europska središnja banka upravo je spustila kamatne stope na povijesno najnižu razinu te se čini da će se ta razina zadržati dulje vrijeme. Negativne realne kamatne stope predstavljaju savršeno okruženje za zlato“, kaže taj stručnjak za zlato Erste Groupa.

Zlato bez problema zadovoljava kriterije po kojima se smatra ‘sigurnom oazom’ za kapital, odnosno nosi niske kreditne i tržišne rizike, visoku tržišnu likvidnost i nizak rizik inflacije i tečaja, navodi se još u analizi Erste grupe.

„Svi pričaju o zlatu, ali ono se još uvijek ne nalazi u svim portfeljima: na zlato se odnosi jedva 0,15 posto institucionalnih portfelja. Jednako niske alokacije primjetne su i u slučaju dionica rudnika zlata“, kaže Stoeferle.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Ispitivanje je pokazalo da pandemija koronavirusa nije značajno utjecala na navike štednje.

Marketing i prodaja

Direktori prodaje često naglašavaju kako glavni izvor dobiti leži u povećanju ulaganja u marketinške aktivnosti.

Financije

Na prvi pogled, ove su investicije slične, ali to zapravo ne može biti dalje od istine.

Financije

U zlato se najčešće u Hrvatskoj ulaže u fizičkom obliku, odnosno kupnjom zlatnih poluga i zlatnika koji se karakteriziraju kao investicijsko zlato.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.