Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Štednja koja štiti od inflacije i nije oporeziva sve popularnija i u Hrvatskoj

Visoka inflacija i niske kamatne stope znače da štednja u banci trenutno nije isplativa.

Poznata je činjenica kako Hrvati na bankovnim računima drže preko 200 milijardi kuna, ali visoka inflacija i niske kamatne stope znače da štednja u banci trenutno nije isplativa. Naime, štediše držanjem novca u banci ne ostvaruju gotovo nikakav prinos, a u isto vrijeme inflacija umanjuje vrijednost ušteđenog novca jer je s 1000 ušteđenih kuna moguće platiti sve manje i manje proizvoda i usluga, a taj će se trend nastaviti i u budućnosti.

Pritom nije bitno ni u kojoj je valuti novčana štednja, budući da inflacija pogađa apsolutno svaku svjetsku valutu – od kune i eura do franka i dolara. U takvoj situaciji, štediše se sve više okreću alternativnim, isplativijim oblicima štednje koji su otporni na inflaciju. Najpopularniji primjer takve štednje je ulaganje u investicijsko zlato koje je poznato kao tradicionalna zaštita od inflacije te sredstvo očuvanja bogatstva.

Investicijsko zlato – Štednja koja nosi prinos od 8.3% godišnje

Ulaganje u zlato sve je popularniji oblik štednje, a glavni razlog za to je prinos kojeg investicijsko zlato nosi u dugom roku. Naime, cijena zlata u proteklih je dvadeset godina rasla oko 8.3% godišnje, što je značajno više od većine drugih oblika ulaganja i štednje. Kumulativno gledajući, cijena zlata od početka 2000.-ih do danas narasla je više od 500%, što je onima koji štede u zlatu donijelo značajan prinos i zaradu. Usporedbe radi, u isto to vrijeme, kuna je izgubila više od pola svoje vrijednosti, a slično su prošle i ostale fiat valute poput eura i franka.

No, ulaganje u zlato štedišama je privlačno ne samo zbog visokog prinosa kojeg je moguće ostvariti, već i zbog drugih pogodnosti koje nosi žuti plemeniti metal. Naime, investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga i zlatnika u potpunosti je oslobođeno svih poreza i nameta, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje štediši, bez ikakvih obaveza prema državi. Na zlato se ne plaća PDV prilikom kupnje, a ne plaća se ni porez na kapitalnu dobit prilikom prodaje.

Uz to, investicijsko zlato predstavlja oblik imovine koji je neovisan od bankarskog i financijskog sustava te je investicija koju je doslovno moguće držati u ruci. Poluge i zlatnici vrlo su likvidna imovina koju je u svakom trenutku bilo gdje u svijetu moguće zamijeniti za gotovinu po važećem tečaju kroz otkup zlata, a štediša može biti siguran da njegovo zlato neće izgubiti svoju vrijednost ni u slučaju inflacije, ekonomske krize, kolapsa bankarskog sustava ili čak rata. Razlika između kupovne i prodajne cijene pritom je u pravilu svega par posto, što znači da se ulaganje vrlo brzo može isplatiti.

Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnika i zlatnih poluga

Hrvati sve više kupuju zlato

Zbog svega navedenog, ne čudi da je potražnja za investicijskim zlatom trenutno u velikom porastu svugdje u svijetu, uključujući i Hrvatsku. Podaci Centra Zlata, vodećeg hrvatskog distributera investicijskog zlata, pokazuju kako je potražnja u prva tri mjeseca 2022. godine veća nego u cijeloj 2021. godini. Razlog tomu je povećana nestabilnost na tržištu uslijed visoke inflacije, rasta cijena energenata, krize opskrbnih lanaca i rata u Ukrajini. U takvom okruženju, štediše postaju svjesni kako njihova novčana štednja iz dana u dan vrijedi sve manje pa se okreću investicijskom zlatu kao sigurnom i isplativom obliku štednje.

S druge strane, hrvatski ulagači još uvijek znatno kaskaju za ulagačima i štedišama u razvijenijim zapadnim zemljama poput Švicarske i Njemačke gdje neka istraživanja pokazuju da je svaki treći ulagač barem jednom uložio u investicijsko zlato. Hrvati još uvijek nisu toliko skloni zlatu, unatoč svim njegovim prednostima, već većinom za budućnost štede neisplativom bankovnom štednjom. No, najnoviji podaci o rastu potražnje pokazuju kako bi za mnoge upravo štednja u zlatnicima i zlatnim polugama mogla zamijeniti štednju u banci.

Kako i gdje ulagati u zlato u Hrvatskoj?

Najisplativiji i najsigurniji oblik ulaganja u zlato je kupnja investicijskog zlata u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika jer je to jedini neoporezivi način ulaganja u zlato koji investitoru donosi veliku razinu sigurnosti i neovisnosti. Kupnja investicijskog zlata može se obaviti u Centru Zlata, glavnom hrvatskom distributeru investicijskih plemenitih metala koji je ujedno i ovlašteni distributer poznatih kovnica kao što je austrijska državna kovnica Münze Österreich poznata po kovanju zlatnih dukata i bečkih filharmoničara, najtraženijih zlatnika u Europi.

Centar Zlata nudi široki asortiman investicijskog zlata veličine od jednog grama pa do jednog kilograma, tako da je ulaganje u zlato dostupno apsolutno svima, bez obzira na kupovnu moć pojedinca. Kupnja je moguća u nekoj od poslovnica ili preko webshopa, a zlato se može osobno preuzeti ili se može odabrati 100% osigurana dostava na kućnu adresu koja u pravilu stiže u brzom roku od samo tri radna dana. Centar Zlata svojim klijentima nudi i opciju besplatne pohrane zlata prvih godinu dana.

Ukoliko i vi želite sačuvati svoju ušteđevinu od visoke inflacije ulaganjem u investicijsko zlato koje se pokazalo kao najbolji način čuvanja vrijednosti u nesigurnim vremenima, najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete pogledati klikom OVDJE.

Djelatnici Centra Zlata stoje vam na raspolaganju i za potpuno besplatne konzultacije te ih možete kontaktirati sa svim upitima vezanima za zlato na mail [email protected] ili pozivom na broj 098 500 499.

Pročitajte još:

Osobne financije

Hrvatska narodna banka u prosincu prethodne godine kupila je 56256 unci zlata, odnosno oko 1.75 metričkih tona u ukupnoj vrijednosti 96 milijuna eura.

Marketing i prodaja

Glavni razlog zašto web trgovine nude popuste svojim kupcima definitivno je manevarski prostor koji imaju oko određivanja cijena, u odnosu na trgovine u šoping...

Komentari

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju ove godine nepromijenjene su u odnosu na prosinac lani pa godišnja stopa inflacije u siječnju...

Ljudski resursi

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.