Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Stiže nova recesija? Stručnjak upozorava: Pripremite se na vrijeme!

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata i stručnjak za plemenite metale

Josip Kokanović
Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata

Novi zabrinjavajući podaci pokazuju da je eurozona, skupina zemalja među kojima se nalazi i Hrvatska, u prvom kvartalu ove godine i službeno ušla u recesiju. Glavni pokretač nove recesije je Njemačka, vodeće europsko gospodarstvo, u kojoj gospodarska aktivnost opada već mjesecima, a padaju čak i cijene nekretnina. Sve je izglednije kako ista sudbina čeka i gospodarstva pojedinih europskih zemalja poput Hrvatske.

Uz to, visoka inflacija koja postepeno obezvrjeđuje vrijednost novca nastavlja biti problem u zapadnim zemljama. Držanje novca na bankovnoj štednji ili u gotovini davno je prestalo biti isplativo zbog niskih kamatnih stopa, a ulaganja u nekretnine ili dionice posebno su rizična u periodu recesije i ekonomske neizvjesnosti.

Kako se pojedinci mogu pripremiti za recesiju?

Recesije su neizbježni dio moderne ekonomije te nepovoljno utječu na imovinu građana jer u njima realne plaće često opadaju, a imovina poput nekretnina ili fondova gubi svoju vrijednost. Srećom, postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata i stručnjak za plemenite metale:

“Povijest nas uči kako su recesije nepovoljne za vrijednost imovine građana. Nekretinama cijena pada, dionice i fondovi gomilaju gubitke, a štednju u bankama izjeda inflacija. U takvoj situaciji, mnogi traže alternativu te se okreću ulaganju u investicijsko zlato koje se nebrojeno puta dokazalo kao isplativa i sigurna zaštita od recesije i inflacije, a ništa drugačije nije ni ovog puta.”

Investicijsko zlato dolazi u obliku poluga i zlatnika raznih veličina

Investicijsko zlato je standardizirano zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće namijenjeno dugoročnoj štednji i ulaganju. Isplativost ulaganja u investicijsko zlato ogleda se u činjenici da je cijena zlata u eurima u posljednjih 20 godina u prosjeku rasla više od 9.1% godišnje. No, taj rast cijene koji je investitorima donio veliku zaradu nije bio ujednačen, već je cijena najviše rasla upravo u razdobljima recesija:

“Pogledamo li kretanje cijene zlata, možemo vidjeti kako je za vrijeme Velike recesije cijena unce u eurima u svega nekoliko godina od 2007. do 2011. narasla za čak 170%, a izražen je rast bio i u pandemiji koronavirusa. Ne čudi stoga rast potražnje za zlatom kojemu trenutno svjedočimo, budući da investitori opravdano očekuju rast cijene i u narednoj recesiji, što bi mnogima moglo donijeti i potencijalnu zaradu”, tvrdi Kokanović.

Neoporeziva i likvidna investicija

Osim što se kroz vrijeme pokazalo vrlo isplativim, investicijsko zlato privlačno je investitorima i štedišama i zato što je u potpunosti neoporezivo, to jest oslobođeno je svih poreza i nameta prilikom kupnje, ali i prodaje. U prijevodu, sva zarada od ulaganja ostaje investitoru, bez ikakvih obveza prema državi.

“Zlatne poluge i zlatnici idealna su imovina koju je uvijek dobro posjedovati, a posebno u recesijama i periodu visoke inflacije. Radi se o jednom od rijetkih oblika imovine koji je oslobođen svih poreza, a uz to je i vrlo likvidno, odnosno moguće ga je jednostavno i brzo zamijeniti za gotovinu po potrebi bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju. Zbog svega navedenog, investicijsko zlato imovina je koja pruža najvišu moguću razinu neovisnosti i slobode investitoru”, objašnjava Kokanović.

Kako i gdje kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer vodećih europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa. Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

Centar Zlata ovlašteni je distributer vodećih europskih kovnica

U asortimanu Centra Zlata moguće je pronaći proizvode raznih veličina – od onih najmanjih mase jednog grama do najvećih mase jednog kilograma – tako da postoji ponešto za svakoga, bez obzira na platežnu moć pojedinca. Svaki proizvod investicijskog zlata ima transparentno naznačenu kupovnu i otkupnu cijenu, a prosječna razlika kod najprodavanijih proizvoda u pravilu je između 1% i 4%.

“Za sve koji žele svoju imovinu zaštititi od recesije kupnjom investicijskog zlata, upravo je sada najbolje vrijeme jer recesija dolazi, a cijena je još uvijek relativno niska, što omogućuje povoljnu kupnju. No, vrlo je izgledno da takva situacija neće dugo potrajati pa je kupnju poželjno obaviti što prije te zatim dopustiti da vrijeme učini svoje,” tvrdi Kokanović

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na [email protected], a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.