Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Stižu eurokovanice, potražite posljednja izdanja zlatnika s apoenom kune

U Hrvatskoj kovnici novca svečano je obilježen početak proizvodnje kovanica eura s hrvatskom nacionalnom stranom.

U Hrvatskoj kovnici novca svečano je obilježen početak proizvodnje kovanica eura s hrvatskom nacionalnom stranom.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u društvu Damira Bolte, predsjednika Uprave Hrvatske kovnice novca, obišli su pogone u kojima se izrađuju eurokovanice i upoznali se s proizvodnim procesom kovanja.

Posjet premijera i guvernera Hrvatskoj kovnici novca
Foto: Božidar Bengez

Nakon što je Vijeće Europske unije donijelo formalnu odluku o ulasku Hrvatske u europodručje 1. siječnja 2023., proizvodnja hrvatskih eurokovanica početak je ključne aktivnosti za realizaciju uvođenja eura i zamjene gotovog novca.

Hrvatska narodna banka za potrebe predopskrbe banaka kovanim novcem eura pripremit će oko 3.700 tona eurokovanica (težina približno jednaka težini 88 novih zagrebačkih tramvaja), a kovnica novca će, u iznimno kratkom razdoblju od nepunih šest mjeseci, morati izraditi veći dio te količine eurokovanica.

Hrvatske kovanice od jednog eura
Foto: Božidar Bengez
Proizvodnja hrvatskh eurokovanica
Foto: Božidar Bengez

Hrvatska kovnica novca d.o.o. osnovana 1993. godine u jeku Domovinskog rata kao Hrvatski novčarski zavod d.o.o., bila je jedan od važnih stupova nacionalnog identiteta u novoj samostalnoj Hrvatskoj.

Proizvodnja prigodnih kovanica u prošlosti je činila manji udio u poslovanju kovnice,

dok su danas, osim na domaćem tržištu, investicijski zlatnici i srebrnjaci Hrvatske kovnice novca prisutni na mnogim stranim tržištima. Prihvaćajući i spajajući prijašnja i novija znanja i vještine s novim tehnologijama te rastućim zahtjevima tržišta, Hrvatska kovnica novca razvija nove proizvode, katkad jednostavne i očekivane, katkad inovativne. U posljednjih par godina izdano je nekoliko iznimno atraktivnih kovanica.

Pet zlatnih kuna

Serija limitiranih izdanja zlatnika „Zlatna kuna“ s motivima optjecajnog kovanog novca obuhvaća zlatnike od jedne, dvije i pet zlatnih kuna. Kovanice od jedne i dvije zlatne kune su rasprodane, a dostupna je manja količina limitiranog zlatnika pet zlatnih kuna koji se može kupiti putem web trgovine Hrvatske kovnice novca ili kod prodajnih partnera.

Serija kovanica Dalmatinski pas
Foto: Branimir Kralj

S obzirom da će uskoro službena hrvatska valuta postati euro, ovi su investicijski zlatnici jedno od posljednjih izdanja s apoenima hrvatske kune. Od iduće godine Hrvatsku kovnicu novca čekaju novi izazovi i nove mogućnosti predstavljanja Hrvatske svijetu putem prigodnih kovanica s apoenom eura koje će putovati do ruku kolekcionara diljem svijeta.

Pročitajte još:

Osobne financije

Revolut trenutno provodi promotivnu akciju s open source blockchain platformom Polkadot.

Financije

Upravo je pad BDP-a dva kvartala za redom uvriježeni kriterij prema kojemu se određuje je li neko gospodarstvo ušlo u recesiju pa je opravdano...

Komentari

Ključni datumi su 5. rujna ove godine, kad službeno treba započeti dualni prikaz cijena te 1. siječnja 2023. kad započinje uvođenje eura.

Financije

Dvojne cijene u eurima i kunama morat će biti izražene već od rujna, a kako bismo se svi na vrijeme pripremili na ove promjene,...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.