Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Što donosi jesen na tržištu najma?

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako lipanjske cijene najma zagrebačkih stanova bilježe nešto niže godišnje vrijednosti, no i dalje su više od onih u istom mjesecu 2017. ili 2018. godine.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako lipanjske cijene najma zagrebačkih stanova bilježe nešto niže godišnje vrijednosti, no i dalje su više od onih u istom mjesecu 2017. ili 2018. godine.

„Nakon što su neko vrijeme bile nerealno visoke, cijene najma stanova u Zagrebu sada su počele lagano padati, te se vraćaju u normalu.“- rekla je za oglasnik Crozilla.com Jasminka Biliškov, vlasnica agencije Biliškov nekretnine d.o.o..

Tražene lipanjske najamnine na oglasniku Crozilla.com kretale su se već od oko 250 eura na više. Za najam manjih stanova, onih do 40 kvadrata površine, prosječna je cijena iznosila oko 430 eura, dok su se prosječne cijene većih stanova, između 80 i 100 kvadrata, kretale oko 950 eura.

Pronalazak povoljnog stana za najam na dobroj lokaciji, prijašnjih je godina bila bolna točka brojnim studentima koji su u rujnu dolazili u akademske gradove gdje su ostajali sve do lipnja. Najveća potražnja za najmom obično je vladala u Zagrebu, a njegov turistički procvat potaknuo je vlasnike brojnih stanova na dobrim lokacijama, posebno onih manjih površina, da se okrenu dnevnom najmu, što je utjecalo na smanjenje ponude stanova za dugoročno iznajmljivanje, a ujedno je i podizalo njihove cijene.

Raniji podaci oglasnika Crozilla.com pokazivali su kako su cijene najma lagano rasle već u kolovozu, a svoj godišnji vrhunac obično su dosezale u rujnu kada je i potražnja bila najveća. No, situacija bi se ove jeseni ipak mogla promijeniti, a ovaj put možda u korist studenata.

Porasla ponuda stanova za dugoročni najam

Studenti, čini se, ove godine ne bi trebali imati mnogo problema s pronalaskom stana za najam, jer se, kako za Crozilla.com kaže Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla, u Zagrebu povećala ponuda stanova, a uz to smatra i kako niti cijene na jesen ne bi trebale rasti.

Pitanje koje se već sada nameće je kako će se zbivanja na tržištu odraziti na cijene najma, posebno u rujnu kada brojni studenti unajmljuju stanove u kojima borave čitavu akademsku godinu. Ono što je sigurno, smatraju stručnjaci, je da će cjelokupna situacija na tržištu, kao i posljednjih mjeseci, prvenstveno ovisiti o korona virusu i eventualnoj pojavi njegovog drugog vala.

„Mislim da će za studente biti dobre cijene“ jer, dodaje Serdarsušić, vjerojatno neće rasti u jesen s obzirom da će ponuda biti šira.

„Cijene najma su u odnosu na prošlu godinu bile u konstantnom porastu do pojave korona virusa u ožujku ove godine. Korona virus za sobom vuče velike posljedice u svim segmentima naših života, a budući  ekonomski stručnjaci najavljuju početak ekonomske krize u Hrvatskoj sa prvim danima jeseni tako i mi predviđamo da će u narednim mjesecima doći do generalnog pada cijena najma zagrebačkih stanova.“- rekla je za Crozilla.com Andrea Bilić, direktorica zagrebačke agencije za nekretnine Metropola.

„Bojimo se dolaska drugog vala korone, pa je jesen upitna za sve, tako i za tržište nekretnina.“ – rekla je Biliškov za Crozilla.com i dodala: „Vrlo je teško davati prognoze jer sve ovisi o tome hoće li do drugog vala korone doći, a ako se to dogodi, postoji mogućnost pada cijena nekretnina, odnosno pada cijena najma stanova koje već lagano idu prema dolje.“

 


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.