Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Pravo

Što nas čeka početkom iduće godine: Izmjene Zakona o radu i Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada

Ako se osvrnemo na trenutne prijedloge izmjena i dopuna Zakona o radu te Zakona o suzbijanju neprijavljenog rada, pravo je vrijeme da uključimo pravnike u naše nedoumice.

Ako se osvrnemo na trenutne prijedloge izmjena i dopuna Zakona o radu te Zakona o suzbijanju neprijavljenog rada, pravo je vrijeme da uključimo pravnike u naše nedoumice.

Naš sugovornik je Marko Borsky, odvjetnik specijaliziran za radno i trgovačko pravo koji radi više od 13 godina kao odvjetnik u svojem odvjetničkom urede sa sjedištem u Zagrebu. Godinama surađuje s edukacije.hr kao predavač na seminarima, većinom iz tema radnog prava.

Koje su, općenito, najveće izmjene?

Najveće izmjene se očekuju u dijelu koji se odnosi na ugovore o radu na određeno vrijeme, rad na izdvojenom mjestu te rad preko digitalnih platformi. No, bit će promjena i koje se odnose na npr. neplaćeni dopust, radnike koji rade preko agencija za privremeno zapošljavanje i sl.

Svakako najvažnije izmjene se odnose na želju zakonodavca te sindikata da se pokuša smanjiti broj ugovora o radu na određeno vrijeme, i to tako da će se uvesti dodatna ograničenja za sklapanje takvih ugovora.

Također, s obzirom na to da je rad na izdvojenom mjestu rada, tj. potpuni ili povremeni rad od kuće postao učestala mogućnost pa i želja dosta velikog broja radnika, dodatno će se i detaljnije urediti takav rad. Međutim, rad od kuće će većinom i dalje biti samo mogućnost koju poslodavac i radnik mogu dogovoriti ali ne i pravo radnika. U tom dijelu ipak postoji i namjera poslodavca da će u određenim okolnostima radnik moći od poslodavca zahtijevati da određeno vrijeme radi od kuće, a poslodavac ga neće moći odbiti bez obrazloženja. 

Koje su izmjene vezane za plaćeni dopust?

Plaćeni dopust će radnici i dalje koristiti za osobito važne privatne potrebe (npr. sklapanje braka, rođenje djeteta, smrt užeg člana obitelji i sl.), do 7 radnih dana godišnje. Za darivanje krvi radnik će imati pravo na 1 dan plaćenog dopusta na dan kada daruje krv ili idući radni dan, osim ako se radnik i poslodavac drugačije ne dogovore. Sva ta prava radnik mora koristiti ili na dan zbog kojeg koristi plaćeni dopust ili na dan koji neposredno slijedi nakon tog dana.

Novi slobodan dan, kada će poslodavac morati isplatiti naknadu plaće radniku, je dan odsutnosti s posla radnika, zbog osobito važnog obiteljskog ili zdravstvenog razloga. Također se predlaže novost kod dopusta koja se odnosi na korištenje neplaćenog dopusta, kada će radnik imati pravo na do 5 dana neplaćenog dopusta za pružanje osobne skrbi članu uže obitelji ili osobi koja živi u istom kućanstvu i koja joj je potrebna zbog ozbiljnog zdravstvenog razloga.

Kako se tretira rad od kuće? Što je s radom na digitalnim platformama?

Rad na izdvojenom mjestu rada će se detaljnije urediti kao rad od kuće te rad na daljinu. Rad od kuće će biti opcija kada će radnik fiksno raditi na jednom mjestu koji nije prostor poslodavca, a rad na daljinu kada će radnik moći raditi na bilo kojem mjestu koje nije prostor poslodavca, ali samo kada se radi o radu preko informacijsko-komunikacijske tehnologije. U oba slučaja će radnik i poslodavac i dalje morati urediti takvu mogućnost tj. rad ugovorom o radu ili aneksom ugovora o radu.

U nekim posebno određenim situacijama će poslodavac moći poslati radnika da radi od kuće i bez pristanka radnika. Rad preko digitalnih platformi će se posebno urediti u odjeljku Zakona koji će uređivati samo taj rad, te će ti radnici biti u radnom odnosu ili s digitalnom platformom ili s agregatorom tj. posrednikom između radnika i digitalne platforme.

Ima li nekih novosti vezanih za tretman prikrivenog zapošljavanja? Ima li nekih novih saznanja budući da, primjerice možete imati jedan ugovor za nekog velikog klijenta na 9 mjeseci? Je li zakonodavac dodatno pojasnio ovaj problem?

Prikriveno zapošljavanje će se urediti kroz Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada, koji će urediti i situacije kada radnik radi za poslodavca bez ikakvog sklopljenog ugovora, ali i situacije kada se radi o prikrivenom radnom odnosu, dakle odnosu gdje su poslodavac i radnik sklopili ugovor za izvršenje kakvog posla, ali se zapravo radi o radnom odnosu koji je trebao biti reguliran ugovorom o radu.

U samom zakonu se vjerojatno neće navoditi konkretni kriteriji oko toga što se smatra prikrivenom zapošljavanjem. Također će se uvesti dodatne obveze od strane ugovaratelja/izvođača prema radnicima podugovaratelja/podizvođača vezano za isplatu neisplaćenih plaća.

Što je s agencijskim radom?

Agencije će sa svojim radnicima moći sklapati ugovore o radu na određeno ili neodređeno vrijeme, s time da agencije neće imati ograničenje sklapanja prvog ugovora o radu na najduže 3 godine. Također će se detaljnije urediti i neka druga pitanja koja se odnose na odnos između agencije i klijenta agencije.

Ima li nekih novosti kod otpremnina i otkaza radniku?

Što se tiče isplata otpremnina, novost je da radnici koji će imati navršenih 65 godina života i barem 15 godina staža neće imati pravo na otpremninu u slučaju otkaza ugovora o radu koji nije otkaz skrivljenim ponašanjem.

Kod otkaza ugovora o radu radniku, detaljnije su npr. opisani razlozi otkazivanja ugovora o radu u slučaju kada je poslodavac obrtnik te prestanak ugovora o radu kada se radi o poslodavcu koji je brisan iz sudskog registra.

Također ima novosti i kod redovitog otkazivanja ugovora o radu na određeno vrijeme. 


Napisao

Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, desetak godina je radila u građevinskom i sektoru energetike. Danas je vlasnica i urednica četiri portala. Bavi se i društveno odgovornim poslovanjem te je članica udruge Mogu sve čiji je cilj promicanje i inkluzija osoba s invaliditetom u društvo.

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.