Što prešutjeti na radnom mjestu?

Što prešutjeti na radnom mjestu?

Jasno je da je, pogotovo u novoj radnoj sredini ili onoj za koju radnik procijeni da je ‘visoko-konkurentno’ okruženje, najbolje igrati na kartu provjerenih i davno utvrđenih obrazaca ponašanja.

Izgovarajući bilo koju od sljedećih rečenica zaposlenik bi u najboljem slučaju mogao ispasti cmizdravac, a u najgorem narušiti svoj kredibilitet i ‘zaraditi’ otkaz. Naravno, riječ o zdravorazumskom ponašanju, no koliko se puta u životu pokazalo da kada čovjek treba zdrav razum nema ga ni za lijek. Ovo je lista zabranjenih rečenica na radnom mjestu.

Ne radim za novac

Čak i ako je to istina, mada je to malo vjerojatno jer svi rade za novac neovisno o tome koliko novca imaju na računu, zvuči glupo. Najpametnije je s kolegama na poslu ne razgovarati o novcu – nikada.

Ako to napraviš reći ću šefu

Za veći dio ljudi prijetnje su samo znak slabosti. Onaj tko ima jaku poziciju na poslu treba tako i dijelovati. Onaj tko nema ne bi se trebao prijetiti jer tako neće puno postići. Samo će ispasti cvilidreta.

Javno grditi kolege

Kada je čovjek svjestan da je u potpunosti u pravu ne bi nikako trebao ‘oprati’ svoje kolege javno. To je ponižavajuće, uvredljivo i nezrelo. Uostalom nikad nitko ne može biti siguran tko su čiji zaštitnici na poslu.

Nikad ne reći nešto privatno, što se ne bi moglo reći javno

Naravno, menadžeri i rukovoditelji moraju ponekad razgovarati o nekim privatnim stvarima iza zatvorenih vrata. No, u takvim situacijama također treba biti oprezan jer u vrijeme žestoke konkurencije i vrlo lakog snimanja razgovora mobilnim uređajima privatne tajne mogu lako postati javne.

Super sam si sa šefom

Prvo, to se nikad ne smije pretpostaviti, a kamoli izreći na glas. Možda se netko dobro slaže sa šefom, ali šef je šef kad je posao u pitanju. Za kvalitetnog rukovoditelja posao je uvijek na prvom mjestu. Uz to, netko tko to kaže mogao bi se naći na meti drugih suradnika jer nitko ne voli ‘profesorovog najdražeg učenika’.

Nikad ne tračati

Prepričavanje uredskih romansa zasigurno ne može završiti dobro. Nikad se ne može znati tko drži čiju stranu, tko je čiji saveznik te koje bi si sve probleme čovjek mogao prouzročiti.

Nikad ne reći da nešto možete rješiti, ako za to nemate ovlasti

Nakon te rečenice, ponudu je teško povući, a nemoguće ju je realizirati. Tako se ne postaje vjerodostojna osoba s autoritetom. To rade slabići koji žele ispasti moćni.

Nikad ne pričati o mirovini

Velik je broj radnika koji će morati još godinama raditi, pa nema smisla da slušaju druge kako planiraju ljetovanja, vikendice i roštiljade u prirodi. Nema potrebe izazivati zavist među kolegama.

Liderpress.hr

Podijeli

Odgovori

Top