Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Industrija

Što to uvozimo, a što izvozimo?

Indija pretekla Kinu kao najbrže rastuće veliko gospodarstvo svijeta

U prvih devet mjeseci 2015. godine izvezeno je poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 1,089 milijarde EUR, a uvezeno 1,878 milijarde EUR. Tako je generirana negativna bilanca od 789 milijuna EUR. Prema istom razdoblju prethodne godine izvoz je porastao za 19 posto, uvoz za 9 posto, a negativna bilanca smanjila se za 3 posto.

„Unatoč rastu uvoza, pozitivno je što je povećanje negativne bilance konačno usporeno. Očekujemo da će podaci za 2015. godinu pokazati pozitivne trendove u odnosu na 2014. odnosno smanjenje negativne bilance“, kazala je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Božica Marković.

Najviše se izvozilo:

 •  svježe ribe s udjelom od 7,6 posto,
 • kukuruza (7,2%),
 • čokolade (4,9%),
 • šećera (4,4%),
 •  sladnih ekstrakata (3,9%)
 • preparata za umake (vegeta i dr., 3,8%).

„Izvoz govori u čemu smo konkurentni i čega trenutno ima viška. Struktura uvoza upozorava na zabrinjavajuće stanje u sektorima mesa, mliječnih proizvoda, voća i povrća. Primarna proizvodnja – uzgoj stoke, proizvodnja mlijeka, voća i povrća te naslanjajuća prehrambeno-prerađivačka industrija traže strukturne promjene i svakako bolje povezivanje“, objašnjava Marković.

Najviše uvozimo:

 • svinjskog svježeg mesa s udjelom od 5,9%,
 • kruha i peciva (4,4%),
 • čokolade (4,1%),
 • stočne hrane (4,0%)
 • raznih prehrambeni proizvodi (3,9%).

Pokrivenost uvoza izvozom je 58 posto. Udio poljoprivredno prehrambenih proizvoda u ukupnom robnom izvozu je 13 posto, a udio u ukupnom uvozu iznosi 14 posto.

Glavno izvozno tržište je Bosna i Hercegovina s udjelom od 18 posto, a slijede Slovenija s 15 posto, Italija s 11 posto i Srbija s 8 posto. Najviše je proizvoda uvezeno pak iz Njemačke (15%), Italije (12%), Mađarske (9%) i Nizozemske (8%). U zemlje EU izvezli smo poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 578 mil. EUR, što pokriva 53% izvoza u promatranom razdoblju dok smo u zemlje CEFTA-e izvezli proizvoda u vrijednosti 374 mil. EUR-a ili 34% ukupnog izvoza. Najviše proizvoda poljoprivrede i prehrambene industrije uvezeno je iz EU – 1,565 milijarde EUR ili 83%.

„Struktura trgovanja se promijenila od ulaska u EU što je bilo za očekivati s obzirom da Hrvatska sudjeluje u funkcioniranju zajedničkog tržišta. Uvoz iz EU u prvih šest mjeseci 2015. godine je smanjen za 9% u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, a u ukupnom uvozu sudjeluje sa 84%. U ukupnom izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda tržište EU čini 51% i na to tržište bilježimo rast izvoza za 4% u prvih šest mjeseci 2015. godine dok uvoz i izvoz u zemlje CEFTA regije bilježi smanjenje“, kazala je Marković.

Pročitajte još:

Novosti

Na Seafood Global Expo sajmu sudjeluje više od 1.500 izlagača iz 76 svjetskih zemalja, a hrvatski brand Panona Mare jedan je od tek 5...

Ekonomija

Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u prvih jedanaest mjeseci lani je iznosio 17,1 milijardu eura, što je na godišnjoj razini porast od 26,5...

Ekonomija

Izvoz hrvatskih proizvoda kroz SPAR prodajnu mrežu na inozemna trižišta u kontinuiranom je porastu te u prvih šest mjeseci iznosi 49 milijuna eura.

Ekonomija

Delegacija američkih kongresmena posjetila Juicy tvornicu u Kreševu u cilju jačanja gospodarske suradnje.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.